Volledig scherm
Jürgen Locadia na zijn 1-0 tegen FC Twente. © ANP Pro Shots

Is PSV nou zo goed, of is de rest nou zo slecht?

Wie naar de ranglijst in de eredivisie kijkt, zou het gevoel kunnen krijgen dat PSV dit seizoen in februari al de titel kan vieren. Het duel met FC Twente is voor de Eindhovenaren een uitstekende wake-up call geweest, zonder dat het pijn deed. PSV is goed, maar niet zo goed als de stand op Teletekst-pagina 819 doet vermoeden.  

Acht punten voorsprong op de nummers twee, terwijl de eerste nachtvorst nog geen feit is. Historisch en bijzonder, zeker na de ontwikkelingen in de zomer. Ook voor de mentale test tegen FC Twente slaagde PSV uiteindelijk, hoewel met enig geluk. Beide ploegen bleven ondanks de nodige tegenslagen tot het bittere eind knokken voor de punten en daarmee werden 35.000 mensen in het Philips Stadion met PSV de grote winnaar. 

Ontwikkelen

In augustus slaagde PSV er niet in om de defensie te versterken en vrijwel wekelijks is te zien dat de club er goed aan doet om dit in de winterstop alsnog te doen. Wie door alle zeges heen probeert te kijken, ziet bijvoorbeeld dat Nicolas Isimat-Mirin zich wel wil ontwikkelen, maar dat in de praktijk niet doet. Zonder de ervaren Héctor Moreno om hem heen, lijkt het alsof de Fransman op alle fronten meer problemen ondervindt dan voorheen. Opbouwend is zijn bijdrage niet groot.  

Voorhoede

PSV heeft dit seizoen een totaal ander aanzien dan vorig jaar en geeft soms meer weg, waardoor de voorhoede kan excelleren en er meer van de defensie wordt gevraagd. Tegen FC Twente was de verdedigende kracht van het middenveld een aandachtspunt en speelde Jorrit Hendrix niet zijn beste duel van het seizoen. Voorlopig komen de Eindhovenaren er elke keer mee weg, vooral ook omdat de goals voorin maar blijven vallen. Het aantal tegengoals is met 13 fors en we moeten in de historie terug tot seizoen 2001-2002 om een hoger aantal voor PSV te vinden. Destijds incasseerde PSV er al 16 na 11 duels. De ploeg met de minste tegengoals wordt wel vaak kampioen, maar zeker niet altijd. Ook niet in dat seizoen. 

Volledig scherm
Hirving Lozano en Santiago Arias zijn blij na de zege op FC Twente. Arias is aan een sterk seizoen bezig. © ANP Pro Shots

De kracht van PSV ligt overduidelijk voorin en het team is met 37 treffers na Manchester City (38 goals) de meest scorende ploeg van heel Europa, in een nationale competitie. Santiago Arias onttrekt zich bij PSV duidelijk aan de defensieve middelmaat en is de beste rechtsback in de eredivisie. Verdedigend komt hij dit jaar weinig in de problemen en offensief is hij van grote waarde voor PSV. Dat laatste geldt in mindere mate, maar soms ook voor de ijverige en onvoorspelbare Joshua Brenet. Ondanks alle twijfels en beperkingen houdt hij zich staande en met een inmiddels waanzinnige persoonlijke reeks kan hij de criticasters om de oren slaan. Hoewel de situatie op links voor hem en PSV niet ideaal is, probeert Brenet zichzelf te verbeteren en daar slaagt hij ook in. Zijn voorzetten komen bijvoorbeeld vaker aan dan voorheen en Brenet verliest minder vaak de concentratie.  Er zijn nog voldoende aandachtspunten, waar hij ontvankelijk voor moet zien te blijven. Behendige buitenspelers kunnen Brenet soms nog te vaak in de problemen brengen. 

Voldoende

Daniel Schwaab, met 29 jaar de oudste speler in de PSV-selectie, geeft met zijn ervaring leiding aan het geheel. Ook hij kent de nodige opbouwende en defensieve beperkingen, maar vervult zijn rol vooralsnog voldoende. Na een matig begin van het seizoen, met een ketser tegen Osijek, is de Duitser sterker teruggekomen en toont hij zich ook in het veld veerkrachtig en leidend na tegenslagen. Defensief oogt het ook bij hem soms broos. Opbouwend draagt hij iets meer bij dan zijn collega Nicolas Isimat-Mirin, maar erg overtuigend is het allemaal niet. 

Tekortkomingen

Hoewel PSV de nodige tekortkomingen kent, is het voldoende voor een voorsprong van acht en twaalf punten op respectievelijk Ajax en Feyenoord. Bij de Rotterdammers mag inmiddels van een regelrechte crisis worden gesproken en is de wet van Murphy al een tijdje in werking getreden. Feyenoord heeft veel pech met blessureleed, maar is zichzelf door het missen van kansen ook in rap tempo kansloos aan het maken voor de titel. Gebrek aan effectiviteit was vorig jaar ook het grote probleem bij PSV.  Ajax heeft de vaste afstelling nog niet gevonden en leverde thuis al zes punten in. Dat laatste is fors. Een kampioen moet normaal gesproken 40 tot 45 punten in eigen huis pakken tijdens een seizoen en Ajax kan zich in dat opzicht niet veel meer permitteren. 

Ontglippen

Komt PSV de komende reeks van vijf wedstrijden ook schadevrij door, dan kan de titel de Eindhovenaren nauwelijks meer ontglippen. Bij die reeks van vijf zitten vier uitwedstrijden, tegen PEC Zwolle, Excelsior, Ajax en FC Groningen. Tussen het duel met Excelsior en Ajax zit nog de thuiswedstrijd tegen Sparta. 

Wie het begin augustus allemaal had opgeschreven, was werkelijk door geen mens serieus genomen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
2421 stemmen