Volledig scherm
Jürgen Locadia koestert de wedstrijdbal na het duel met FC Utrecht. © Pim Ras Fotografie

Jürgen Locadia wil scoren en de boel bij elkaar houden

De PSV-spelers waanden zich gistermiddag in Utrecht even op het tropische eiland waar de winnaar van de voetbaltoto van dit weekend een feestje kan vieren. 

Enthousiast sprongen ze na een waar omschakelfeest van 90 minuten bij het uitvak mee op de golven van gelukzaligheid. De Eindhovenaren beleefden een ongekende opleving in een weekend dat geen weldenkend mens had kunnen voorspellen. PSV vernederde FC Utrecht (1-7), zag alle directe concurrenten voor de landstitel verliezen en is na een overtuigende demarrage alleen koploper.   

Zomerzon

De zomerzon in het Eindhovense feestje was Jürgen Locadia, die voor het eerst in zijn leven vier keer kon afdrukken in een officieel profduel. "Jullie maken het wat groter dan het voor mij voelt", verontschuldigde hij zich na afloop bijna voor alle aandacht die hij kreeg. Bij zijn tweede treffer van de middag liep de aanvalsdirigent uit eigen beweging naar de reservebank. "Ik wilde Steven Bergwijn, die nu reserve was, ook bij de vreugde betrekken. Hij speelde deze keer niet vanaf het begin en is ook belangrijk voor het team. Niet dat ik me nu de meest ervaren speler van het hele stel voel hoor, maar ik probeer ook op mijn manier om de boel bij elkaar te houden. Dat hoort bij mijn leeftijd en ervaring."

Volledig scherm
Jürgen Locadia bij zijn eredivisiedebuut, waarin hij drie keer scoorde. © pro shots / Joep Leenen

Euforie

Wijze woorden op een middag die euforie voor de zo vaak gekapittelde Locadia opleverde. Hij is uitgesproken en durft zijn eigen falen ook te benoemen, waardoor hij in de keiharde voetballerij soms mikpunt van spot is. "Zo gaat dat nu eenmaal", weet hij in zijn zesde eredivisieseizoen. Dat Locadia een groot talent is, bleek al bij zijn debuut van september 2012. De 23-jarige spits kwam met donderend geraas binnen in de eredivisie. Drie goals in een invalbeurt van twintig minuten bij VVV schiepen verwachtingen die hij nog niet volledig kon inlossen. Drie weken geleden lag hij onder de MRI-scan in Geldrop, om te vertrekken naar de Premier League. Totdat Phillip Cocu liet zien wie momenteel de baas is bij PSV. De trainer stond op zijn strepen en liet na het uitblijven van een inkomende transfer niet nog een speler vertrekken. Bovendien vond hij het voor Locadia beter om juist nu nog een jaar te blijven. Juist nu hij dit seizoen dé spits van PSV moet worden. "Ik denk er soms nog wel eens aan", zegt Locadia over zijn geplande transfer. "Maar na zo'n middag blijkt dat het een goede keuze is geweest om te blijven. Dit is wat ik wil. En meer. Van de trainer mocht ik na de eerste goals wat meer lachen, maar ik wilde meer. We hadden er bijna een conflictje over." 

Volledig scherm
Phillip Cocu heeft de zaken vooralsnog aardig op de rit bij PSV. © pro shots

Gedrevenheid

Cocu kon er de humor wel van inzien. Natuurlijk. "Het zegt veel over zijn gedrevenheid, maar soms mag je ook een moment genieten", vindt de coach. Ondanks alle kritiek van het afgelopen halfjaar heeft hij met PSV de touwtjes weer in handen in de eredivisie. Na een periode van sportieve rampspoed, met het verlies tegen Osijek als dieptepunt, is PSV terug aan kop. De concurrenten faalden de laatste weken en ook PSV valt nog ten prooi aan wisselvalligheid. Cocu zag uiteraard ook dat Jeroen Zoet zijn ploeg bij een 1-1 stand redde. "Jeroen zit echt in een goede fase momenteel." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV