Volledig scherm
Joshua Brenet faalde in het duel met AZ. © Pro Shots

Joshua Brenet kan de druk kennelijk nog steeds niet aan

EINDHOVEN - Het is niet de eerste keer dat Joshua Brenet slecht aan een seizoen begint. Twee jaar geleden bespeelde hij tegen ADO Den Haag dezelfde viool als vanavond tegen AZ. 

Een instrument dat vooral valse noten produceerde en de klanken van de andere orkestleden wel erg duidelijk verstoorde. Op 11 augustus 2015 bakte Brenet er in het Kyocera Stadion helemaal niets van en in eigen huis was het twee jaar en een dag later niet veel beter. Werkelijk alles ging mis en trainer Phillip Cocu greep logischerwijs in. Na dertig minuten kon Brenet inrukken en nam Kenneth Paal zijn plekje in. 

Brenet kan nu bijvoorbeeld aankloppen bij concurrent Santiago Arias, die hetzelfde overkwam op 17 augustus 2013. Tegen Go Ahead Eagles haalde Cocu hem er in een thuiswedstrijd na een half uur, ten faveure van....Joshua Brenet, die op dat moment wel voldeed. En dat deed Brenet wel vaker. Tegen AC Milan, Manchester United, toppers tegen Ajax en Feyenoord: Brenet heeft het allemaal meegemaakt en afgevinkt. En deed het in veel wedstrijden helemaal niet zo slecht, met veel drang naar voren, onbevangenheid en voldoende snelheid om foutjes te repareren. Als rechtspoot functioneerde hij op links vaak naar behoren en haalde hij zelfs het Nederlands elftal. Jetro Willems had vorig jaar een lastige klant aan hem en verdween zelfs even uit de basis. 

De pieken en dalen van Brenet blijven intrigerend. Hoe kan hij tegen pakweg Manchester United uitstekend functioneren en in een thuisduel met AZ weer zo onderuitgaan? Simpele aannames en acties mislukten, de concentratie was weg, het vertrouwen vloeide zichtbaar uit het lichaam en het publiek keerde zich tegen hem. Het moet pijnlijk hebben aangevoeld voor hem. Brenet voelt zich misschien meer senang in een situatie waarin niet direct alles van hem wordt verwacht, als back-up. In die rol heeft hij regelmatig verrast en het uiterste uit zichzelf gehaald. Hoewel hij bij PSV al bijna vijf jaar meedraait en een schat aan ervaring heeft opgedaan, blijft het voor hem kennelijk lastig om om te gaan met de druk die op een onvoorwaardelijke basisspeler rust. 

PSV