Volledig scherm
Jonathan Reis in PSV-shirt. © Toin Damen

Jonathan Reis droomt van terugkeer naar Nederland

Dankzij zes doelpunten van Jonathan Reis in twaalf wedstrijden staat Hokkaido Consadolo Sapporo in de Japanse J-League nog net boven de degradatiestreep. De Braziliaanse spits heeft zijn leven weer op de rit en denkt voorzichtig aan een terugkeer in de eredivisie. ,,Niet iedereen in Nederland weet dat ik veranderd ben."

Voormalig probleemkind Jonathan Reis (28) zit goed in zijn vel. In het Japanse Sapporo heeft hij zijn rust gevonden, zo vertelt hij tegenover VICE Sports.  ,,Ik drink geen alcohol meer en ga niet meer elk weekeinde naar de disco. Ik heb mijn oude leven ingewisseld voor een nieuw leven. Nu ben ik pas een echte man."

Nieuwe kans

Reis keerde na zijn gedwongen afscheid bij Vitesse eind 2013 terug naar Brazilië. Daar werd het voormalige toptalent vorig jaar opgepikt door Hirokatsu Mikami, de directeur van Hokkaido Consadolo Sapporo. Na een zware kniekwetsuur en drie mislukte avonturen op rij (PSV, Vitesse en Boluspor) lonkte in het land van de rijzende zon een nieuwe kans. Die greep de Braziliaan met beide handen aan.

En nu? ,,Het liefst zou ik teruggaan naar Nederland, omdat ik daar de taal al spreek en weet hoe alles werkt. Ik kan er straks terugkomen met een andere mentaliteit dan ik vroeger had. Ze denken misschien dat ik nog steeds de Jonathan Reis van 21 jaar ben, die niet wist waar hij mee bezig was. Het belangrijkste voor mij is het heden. Ik mis Nederland. Vandaag de dag besef ik dat ik dom was."

Quote

Het belangrijk­ste voor mij is het heden. Ik mis Nederland. Vandaag de dag besef ik dat ik dom was.

Jonathan Reis

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8009 stemmen