Volledig scherm
Jong PSV-trainer Dennis Haar in Eindhoven © FotoMeulenhof

Jong PSV-coach Dennis Haar: 'Ik train een stel supergasten'

Jong PSV speelt vrijdag een uniek profduel, maar van trainer Dennis Haar hoeft de tweestrijd met zijn vader, eveneens trainer (bij opponent Jong AZ), niet veel aandacht te krijgen.

,,Schrijf maar op dat ik met een stel supergasten werk. Ik geniet elke dag enorm van ze en zie dat ze alles willen geven om beter te worden", zegt Dennis Haar midden in het gesprek over de bovenste klas in de kraamkamer van PSV. Morgenavond leidt de beloftencoach een in Nederland uniek profduel. Het is niet alleen de eerste editie van Jong PSV-Jong AZ in het betaald voetbal, maar ook de eerste maal dat vader en zoon elkaar als trainer in een officiële wedstrijd op profniveau bestrijden. ,,Ik heb het idee dat de buitenwereld het groter maakt dan het is, hoewel ik best snap dat het bijzonder is. Nee, we gaan elkaar zeker niet van tevoren bellen over de opstelling of tactiek", zegt Haar over Haar senior.

Volledig scherm
Het leven van Dennis Haar draait al 41 jaar grotendeels om voetbal. Hij viert donderdag zijn 41e verjaardag. © FotoMeulenhof

Wat de uitslag ook wordt, hij kan eind december gewoon bij en met vader Martin aanschuiven bij het kerstdiner. En ginnegappen is er niet bij. ,,Ik wil die wedstrijd winnen en het enige wat ik vervelend vind, is dat je weet hoe het dan voelt voor je vader. Verder zijn wij er eigenlijk niet mee bezig. Ik houd ook niet van gejen of gedoe vooraf of achteraf, de situatie is zoals die is. We lachen graag hoor, maar elkaar lang met zo'n wedstrijd achtervolgen is niet echt mijn humor."

Voetbalplaatje

Het leven van Dennis Haar draait sinds zijn geboorte (vandaag precies 41 jaar geleden) grotendeels om voetbal. Toen hij nog in de luiers zat, stond zijn vader al op een voetbalplaatje en verdiende de nu 65-jarige beloftentrainer de kost bij Haarlem. Nu staan de schijnwerpers bij Jong PSV voor het eerst ook echt gericht op Dennis Haar, voorheen assistent-coach bij AZ. ,,Dat voel je wel, maar druk leg ik mezelf toch al op", aldus Haar.

Volledig scherm
Dennis Haar schakelt regelmatig met hoofdcoach Phillip Cocu van PSV over de ontwikkeling van de talenten binnen zijn ploeg. © ANP Pro Shots

Met onze staf proberen we jong talent zo goed mogelijk te begeleiden en ontwikkelen om hun ambities waar te maken. Daarbij houden we ons aan alle van tevoren afgesproken spelregels, dus we vervalsen helemaal niets. Ligt het plafond van onze spelers uiteindelijk lager dan PSV 1, dan is het nog de kunst om het maximale uit een talent te halen. Ik wil na dit seizoen graag constateren dat er telkens een lijn in de ontwikkeling van spelers en het team heeft gezeten. Extra voordeel in onze omgeving is dat coaches ook veel van elkaar leren." Hoewel hij rustig overkomt, kan Haar in wedstrijden nog net iets te emotioneel worden, vindt hij zelf. ,,Ondanks die emoties wil ik altijd goed blijven analyseren."

Incident

Het seizoen van Jong PSV is wisselvallig begonnen, met een negatieve uitschieter in Den Bosch (5-0) als laatste wedstrijdherinnering. Haar gaat uit van een incident. ,,Ik werk nu dag in dag uit met deze mannen en weet gewoon dat er zoveel meer in zit. Op dat moment gaat het op een paar punten mis en geven de hele wedstrijd uit handen." Een belangrijk leermoment in een divisie waaruit degradatie niet meer mogelijk is. Haar vindt dat geen goede ontwikkeling. ,,Winnen of verliezen in sport moet ook wat mij betreft ergens toe leiden. Verliezen heeft nu geen vergaande consequenties en dat hoort niet bij een open voetbalpiramide. Zo is topsport niet bedoeld."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV