Volledig scherm
Jordy de Wijs: PSV-huurling op Woudestein. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Jordy de Wijs: Brabants beton aan de Maas

interviewDe titel van het clublied van Excelsior is Jordy de Wijs (22) op het lijf geschreven. Ferme jongens, stoere knapen luidt de lijfspreuk op Kralingen, waar de PSV-huurling op Woudestein 's-morgens meestal het licht aan doet. 

,,Elke ochtend stap ik vanuit Eindhoven om half zeven in de auto om de files voor te zijn. Ik ben hier rond achten op het stadion", zegt hij in de bestuurskamer van de Rotterdammers. De andere ruimtes zijn bezet, dus de receptioniste in het Van Donge en De Roo-stadion stelt voor om het interview daar maar te doen.  

Pragmatiek

Het kan allemaal, bij Excelsior. Een club waar pragmatiek, normaal doen en elkaar gewoon de waarheid vertellen hand in hand gaan. Een club ook waar iedereen even belangrijk is en de enige overlevingskans in de eredivisie is gebaseerd op een sterke collectieve gedachte. De vijftiende plek aan de eindstreep is het hoofddoel en iedere plaats hoger is gezien de beschikbare middelen misschien wel net zo knap als een titel voor een topclub. ,,Als we hier lunchen, eten ook de schoonmakers een hapje mee en praten we samen over het voetbal van het afgelopen weekend", zegt De Wijs. 

Volledig scherm
Jordy de Wijs kwam voor PSV al uit in de Champions League, eredivisie, het bekertoernooi en de eerste divisie. © pro shots

Omcirkeld

Zondag komt PSV op bezoek op het terrein waar hij zijn tweede huurperiode afwerkt. De kans is groot dat hij niet kan spelen in het duel dat hij in augustus direct had omcirkeld. ,,Ongelooflijk zonde. Ik had de afgelopen wedstrijd veel last van mijn knie en via een mri-scan horen we deze week wat er aan de hand is. Als het tegen zit, lig ik er een paar wedstrijden en misschien wel tot de winterstop uit. Enorm vervelend, want het gaat net zo lekker." 

Wedstrijdbord

Trainer Mitchell van der Gaag zet de naam van de geleende PSV'er maar wat graag op het wedstrijdbord. ,,Hij vraagt het uiterste van me en geeft me vertrouwen", vindt De Wijs, die nu dus moet afrekenen met een blessure. ,,Sommige spelers liggen er negen maanden of een jaar uit, dus ik ga niet klagen. Dit seizoen geef ik alles voor Excelsior en daarna heb ik nog een contract voor een jaar bij PSV, waar ik vroeger wel eens twijfelde of ik wel verder zou komen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik in de zomer van 2013 met mijn vader door de bossen op De Herdgang liep. Bij die wandeling heb ik hem gezegd dat ik me nog nooit zo goed voelde en zeker wist dat ik de eredivisie zou gaan halen en mijn debuut bij PSV zou maken. Dat is gelukt, maar ik wil meer. Ik hoop in de toekomst op vertrouwen bij PSV en zou daarna nog eens in Engeland willen spelen. Hier gaat het nu goed en heb ik me als mens, maar zeker ook als voetballer ontwikkeld. Ik kan echt meer dan alleen maar tegenhouden, waar je hier meer mee te maken krijgt dan bij PSV. Ik hoop dat ik volgend jaar een echte kans krijg om een basisplek bij PSV te pakken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV
    PREMIUM

    Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV

    Wie PSV door de eredivisie ziet marcheren, vraagt zich soms af waar het dit seizoen nog mis kan gaan. Minstens twaalf keer winnen vanaf de competitiestart, dat lukte voorheen alleen Ajax (1995-1996) en PSV (1987-1988). Opvallend detail is dat deze teams allebei de finale van de Champions League (in 1988 nog Europa Cup 1) haalden, waar PSV nu uitgeschakeld lijkt. De ploeg kan zich waarschijnlijk volledig op de competitie richten. Welke gevaren zijn er nog voor PSV?

PSV