Volledig scherm
ANP

Joshua Brenet over het 'crisis-PSV' van toen en nu: 'We zijn veel verder dan in 2013'

EINDHOVEN - Het stormt bij PSV. Niet dat de pannen nu van het dak waaien en er sprake is van totale ontreddering, maar toch. Intern is het vooralsnog rustig, maar de resultaten van de laatste maanden stemmen niemand tevreden. Het huidige seizoen lijkt in sommige opzichten op dat van drie jaar geleden, toen PSV in een van de grootste crises uit de clubhistorie belandde. Uit het bekertoernooi in oktober, geen Europese overwintering en in december al op achterstand in de competitie.


Niettemin is er toch een heel groot verschil met dat sportieve rampjaar. Als PSV vandaag thuis van Go Ahead Eagles wint, en dat deed PSV sinds 1981 altijd, zijn na 16 duels in de eredivisie toch nog 33 punten in Eindhoven beland. In 2013 waren dat er na evenveel speelrondes niet meer dan 20. PSV heeft daarmee nog alle kans op de titel, benadrukt Joshua Brenet, een van de ervaringsdeskundigen in de selectie van Phillip Cocu.

Net als bijvoorbeeld Jeroen Zoet en Santiago Arias was hij er al bij toen de PSV-achterban zich drie jaar geleden een tijdje schaamde voor de resultaten van de ploeg. „We zijn nu veel verder dan toen”, vindt hij. „Het grote verschil is dat we weinig tegengoals incasseren en wel goed georganiseerd staan. In die tijd was dat heel anders en vlogen ze er veel vaker bij ons in. Alleen scoren we nu zelf veel te moeillijk. Daar moeten we allemaal een oplossing voor vinden, en nee het is niet alleen het probleem van de aanvallers. Er zullen vanaf nu nog genoeg wedstrijden komen waarin wij wel zullen scoren. Ik blijf in deze situatie mezelf, lach graag en probeer ook iets aan mijn teamgenoten mee te geven. Over het spel moeten we veel met elkaar praten.” Go Ahead Eagles wacht en PSV moet vandaag, bij voorkeur met veel goals, drie punten zien te pakken om de topper tegen Ajax met een goed gevoel in te gaan. "Die wedstrijd wordt heel belangrijk, dat weten we allemaal."

Brenet is een van de spelers die zich dit seizoen vaak aan de malaise kon onttrekken en, mede door blessures, zelfs de sprong naar het Nederlands elftal maakte. Afgelopen week gaf technisch manager Marcel Brands van PSV aan dat de spelers die al langer in Eindhoven actief zijn niet brengen wat ze kunnen brengen. Over de ontwikkeling van Brenet is hij zeker niet ontevreden en dat blijkt ook uit het feit dat PSV hem onlangs een aanbieding tot 2020 deed. Beide partijen zijn ‘goed in gesprek’, zo laat zijn zaakwaarnemer weten.

PSV