Volledig scherm
Jürgen Locadia viert zijn doelpunt van zondag in de Gelredome met coach Phillip Cocu van PSV. PSV wint met 2-4 bij Vitesse. © ANP

Jürgen Locadia: Alsnog topspits in de eredivisie

Jürgen Locadia lijkt dit seizoen zijn grote belofte alsnog te gaan inlossen. Hij zet momenteel de laatste stap naar de nationale top. 

Jürgen Locadia keerde in februari van dit jaar terug bij PSV, na een zware lies- en knieblessure. Opgelucht, monter en toch ook rustig stond hij daarna een paar voetbaljournalisten te woord. Voor de camera's  stond een 23-jarige jongeman die volledig in balans oogde en een missie had. Locadia was bij PSV al doorgebroken en wilde bevestigen, nog een keer kampioen worden, in de toekomst een transfer naar een buitenlandse competitie maken en uitgroeien tot international. 

Volledig scherm
Jürgen Locadia zat al een paar keer bij de Oranje-selectie, maar maakte zijn debuut nog niet. © ANP

Dat laatste moet volgende week gebeuren. Oranje oefent dan voor spek en bonen tegen de Schotten en Roemenen. Locadia is al anderhalf jaar dicht bij een 'haasje', maar het kwam er om uiteenlopende redenen nog niet van. Bondscoach Dick Advocaat was in zijn tweede PSV-periode al gecharmeerd van de fysiek sterke aanvaller en vond hem geschikt voor de Premier League. Advocaat moet de afgelopen weken ook gezien hebben dat Locadia in goede vorm verkeert en - al dan niet als invaller - een bijdrage bij het Nederlands elftal zou kunnen leveren. 

Klus

Eerst staat voor de spits zondag met PSV-FC Twente nog een belangrijke klus op het programma.  Na een wonderlijke carrière is hij in Eindhoven nu echt onomstreden basisspeler. Op de flank of in de spits, het doet er allemaal niet meer zoveel toe: Phillip Cocu schrijft de namen van Hirving Lozano en hem voor de voorste linie nu als eerste op het wedstrijdbord. Op de vierkante meter blijft er ruimte voor verbetering en soms ziet het er bij hem allemaal nog wat ongepolijst uit, maar de fysieke kracht en schoten (met links en rechts) van Locadia zijn dit seizoen een belangrijk wapen van het toch al zo gevaarlijke PSV. 

Volledig scherm
Jürgen Locadia ruim zes jaar geleden, bij zijn PSV-debuut. Tijdens VVSB-PSV in het bekertoernooi. © Pro shots

Contractfeestje

Sinds 2011 trainde hij af en toe mee bij de A-selectie en samen met Memphis Depay maakte Locadia al ruim zes jaar geleden zijn debuut in een bekerduel van PSV 1. Pas een jaar daarvoor kwam de in Drenthe opgegroeide nummer negen in de jeugdopleiding van PSV terecht. Op de foto's van het contractfeestje in het Philips Stadion torent de dan 16-jarige krachtpatser al boven toenmalig directeur Jan Reker en zijn moeder Nataly uit.  

Opschortende werking

Zijn 'bekerentree' in 2011 smaakte met een goal naar meer, net als de klapper bij zijn debuut in de eredivisie. Drie goals in twintig minuten veranderden zijn leven. Het optreden schiep verwachtingen, die dit seizoen met opschortende werking uit lijken te komen. Locadia mag het weer wekelijks laten zien, nadat goede en slechte periodes elkaar bij PSV afwisselden. Hij was in een groot deel van het eerste seizoen onder Phillip Cocu (2013/2014) al eerste spits, nadat hij Tim Matavz verdrong. Een jaar met 13 goals en dat aantal wist hij daarna niet meer te overtreffen. De komst van Luuk de Jong zette hem in de schaduw en zorgde voor sportieve frustraties, vooral omdat de Achterhoeker twee seizoenen uitstekend presteerde. Memphis excelleerde en pakte de zilvervloot, Locadia kwijnde weg op de bank. Cocu keek door de somberheid heen en zag in Locadia meer dan een nummer negen. De coach liet hem ondanks frisse tegenzin vanaf de linkerflank stralen, met als hoogte- en dieptepunt tegelijk een puik optreden tegen Atlético Madrid in de Champions League (begin 2016). 

Opladen

Een blessure hield Locadia daarna een halfjaar uit de running en bijna was hij op 31 augustus verkocht. Even daarvoor was hij het mikpunt van spot, nadat hij in Osijek de verklaring gaf voor het falen van PSV in de Europa League. De ploeg had in zijn ogen alles gegeven, maar hij had zich niet op kunnen laden zoals voor een groot duel in de Champions League. Een even eerlijk als pijnlijk verhaal, waar hij nog vaak aan is herinnerd. De waarheid was hard en Locadia had geen trek om eromheen te draaien. Hij nam de kritieken voor lief en antwoordde in de weken daarna met de voeten. 

Volledig scherm
Jürgen Locadia klopt Remko Pasveer in Arnhem. © Joep Leenen

Cocu trok in augustus aan de rem voor de trein naar Engeland vertrok en kreeg afgelopen zondag weer de bevestiging dat Locadia in de competitie de laatste stappen zet. Ook als teamspeler is hij gegroeid, bewijst onder meer het feit dat hij zijn treffers soms met zijn ploeggenoten op de bank wil vieren. Hoewel Nederland in augustus een ander beeld van hem kreeg, is Locadia uitgegroeid tot een volwassen prof en topspeler in de eredivisie. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (89%)
  • Nee (11%)
2473 stemmen