Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Kenneth Paal beleeft de weken van zijn leven bij PSV en looft Brenet

Tot twee weken geleden stonden nul kruisjes achter de naam van Kenneth Paal bij het eerste elftal van PSV. Ineens is hij basisspeler en de wereld om hem heen verandert, merkt Paal.

'Dit zijn wel de weken van mijn leven inderdaad", beaamt Kenneth Paal (20) met een gelukzalige en aanstekelijke glimlach. Na zeven jaar in de jeugdopleiding bij PSV merkte hij vorige week zondag wat een officieel debuut in de eredivisie losmaakt. ,,Ik kreeg van veel mensen met wie ik in het verleden heb gewerkt berichtjes en zag vooral via social media veel langskomen. Prima. Ik lees zelf niet alles, maar krijg via mijn zussen wel mee wat er overal geschreven wordt. Zij houden het beter in de gaten dan ik, omdat ik me vooral op het voetballen wil blijven concentreren."

Volledig scherm
Steven Bergwijn en Kenneth Paal gelden al jaren als grote talenten bij PSV. © Joep Leenen

Roes

Paal zit in een fijne roes en weinig kan zijn humeur momenteel bederven. Dat hij officieel nog jeugdspeler is en zich voor trainingen van de manschappen van Phillip Cocu dus niet altijd bij de profs omkleedt, deert hem totaal niet. ,,Voor iedereen die net komt kijken, gelden die regels. Dus ook voor mij. Net zoals het hoort dat je als nieuweling meehelpt om het materiaal op te ruimen. Ik krijg nu de kans om me erbij te spelen en daar ga ik helemaal voor. Van nature ben ik een speler die graag wil aanvallen, maar op de positie waar ik nu sta is concentratie en eenvoud belangrijk. Ik probeer geen domme dingen te doen en pas als de wedstrijd het toelaat ook wat offensieve dingen te brengen."

Arnhem-Zuid

De linksback van nu was vorig seizoen bij Jong PSV nog middenvelder of aanvaller en leek als jeugdinternational op die plek door te breken. Hij bracht zijn jonge jaren door in Arnhem-Zuid en is daar nog regelmatig te vinden bij zijn jeugdvrienden. ,,Een keer per week minimaal en soms blijf ik dan bij een van m'n zussen slapen. Zelf woon ik in Eindhoven nog thuis. Ik heb in totaal drie zussen die allemaal al gesetteld zijn en dus hun eigen leven hebben. Mijn moeder en stiefvader regelen veel voor me en dat ik dit nu mag meemaken, heb ik ook aan hen te danken. Het zijn nuchtere mensen die altijd naar me komen kijken, maar me ook scherp houden en realistisch blijven. Nu is het heel leuk om dit leven te leiden, maar als het tegenzit kan het voetbal ook een harde wereld zijn. In beide periodes is het zaak om jezelf te blijven en op de goede manier in jezelf te blijven geloven. Ik zal als het goed gaat nooit roepen dat ik er al ben en in een mindere fase niet roepen dat ik er niet meer in geloof."

Volledig scherm
Kenneth Paal had vorige week bij NAC-PSV zijn eerste basisplek in PSV 1. © Pro Shots

Brenet

In het voetbal is net als in het gewone leven: de een z'n brood is soms de ander z'n dood. En andersom. Paal beseft waar de verslaggever heen wil. ,,Natuurlijk heb ik het geluk gehad dat ik tegen AZ voor Joshua (Brenet, red.) mocht invallen in de eerste wedstrijd. Soms moet er iets onverwachts gebeuren om door te breken of een kans te krijgen. Dat is met zoveel spelers in het verleden gebeurd. Joshua is een vriend van me en natuurlijk vond ik het hartstikke rot voor hem. Aan de andere kant gunt hij het me ook. We zijn allebei prof en weten hoe het werkt. Ik vind het echt te prijzen hoe hij me de laatste twee weken gesteund heeft. Een ander zou misschien wel vervelend gaan doen in deze situatie, maar zo is hij helemaal niet. Zoiets zit niet in ons denk ik. Velen kunnen een voorbeeld aan Joshua nemen. Ook voor hem komen er ongetwijfeld weer tijden dat de trainer hem nodig heeft. Tegenslag hoort soms bij voetbal, het gaat erom hoe je ermee omgaat."

Volledig scherm
Joshua Brenet kan bij Kenneth Paal wel een potje breken. "Ik vind het echt te prijzen hoe hij me gesteund heeft." © Pro Shots

Uitverkiezing

Paal vindt overigens niet dat hij zijn uitverkiezing van de afgelopen weken alleen aan het mindere optreden van Brenet heeft te danken. ,,Ik heb keihard gewerkt in het trainingskamp in juli en me daar gericht op deze plek. Het smaakt naar meer, las ik altijd al van anderen. Dat kan ik natuurlijk bevestigen. Ineens verandert er veel om je heen, als je in het eerste speelt. Uiteindelijk telt dat niet. Ik moet mezelf elke week proberen te verbeteren."

PSV