Volledig scherm
VDL stoelen PSV © VDL

Klappen en in- en uitklappen
bij PSV

EINDHOVEN - Het Philips Stadion wacht de komende maanden een enorme ingreep. Nadat vorig jaar de Oost-tribune al is vernieuwd, worden vanaf nu 23.000 stoeltjes in de andere stadiondelen vervangen. PSV trekt maanden uit voor de operatie en verwacht deze aan het einde van de komende winterstop afgerond te hebben. 

Opdrachtnemer VDL kreeg de klus na een periode van onderhandelen toebedeeld en gaf gisteren aan dat daarmee ruim twee miljoen euro is gemoeid. De gemiddelde prijs voor het renoveren van één zitplaats komt dus uit op ongeveer negentig euro. Het Philips Stadion krijgt vandaalbestendige, kunststof klapstoelen die meer ruimte dan nu garanderen bij geschuifel rondom aankomst, vertrek of in de rust. De rode kleur moet een modernere sfeer uitstralen, iets wat vorig jaar op de Oost-tribune al is gelukt. Onder fans werd veel geklaagd over de huidige stoelen, die als vaal en verouderd werden gezien. Toch hopen veel supporters dat deze zitplaatsen de 'afdeling brandbaar' bij de milieustraat niet bereiken. Ze hopen het plekje waar ze jaren hebben gezeten, voor een symbolisch bedrag te kunnen kopen. "We hebben daar vorig jaar goede ervaringen mee opgedaan", vertelt Harrie Timmermans van Supportersvereniging PSV. "Destijds heeft sfeergroepering Lighttown Madness stoelen voor vijf euro per stuk verkocht.  Het voorzag in een behoefte en ik ga ervan uit dat PSV in ieder geval probeert om opnieuw zoiets op poten te zetten." 

De stadionrenovatie is een al langer gekoesterde wens van PSV, dat speciaal voor dit soort ingrepen een zogeheten partnerfonds oprichtte. Daarin stortten Mandemakers, Philips, ASML, VDL én BrandLoyalty vorig jaar samen in totaal dertig miljoen euro. PSV kan het geld voor verbouwingen van onroerend goed uit het fonds halen en terugstorten op een moment dat de club voldoende op de bank heeft staan. De club wil ook op korte termijn het onderkomen van de jeugd op trainingscomplex De Herdgang een flinke impuls geven via een miljoenen kostende verbouwing. 

PSV