Volledig scherm
Sef Vergoossen leidde PSV in 2008 naar de titel. © pro shots

Knallen tegen de kwelgeest

EINDHOVEN - Roda JC, altijd lastig. 

Waar de laatste samenvoeging vaak gekscherend is bedoeld, zal Phillip Cocu zijn spelersgroep van PSV zaterdagavond opnieuw voorhouden het tekstje meer dan serieus te nemen en nu zo hongerig mogelijk te zijn. In al zijn seizoenen als hoofdcoach van PSV zaten de Limburgers hem wel een keer dwars en ook daarvoor was Roda JC regelmatig een kwelgeest voor PSV, uit én thuis. Ajax, Roda JC en sc Heerenveen zijn de enige eredivisieclubs waarvan Cocu met PSV nooit alle duels in een seizoen won. Waar de Friezen PSV meestal thuis pijn doen, is Roda JC vaak uit én thuis een plaag. 

"Het zijn ondoorgrondelijke dingen", zegt Sef Vergoossen (69) vanuit het zuiden van het land. Wie anders dan hij zou de status van 'angstgegner' kunnen duiden. Ook dit seizoen ging het voor de winterstop weer mis met PSV in een duel met de Koempels. Het huidige voetbaljaar is voor wat betreft de titel inmiddels aan gruzelementen, mede door de 0-0 in het Parkstad Limburg Stadion van december.

Vergoossen werkte bij beide clubs en is momenteel adviseur van Roda JC-coach Yannis Anastasiou. "Als trainer van Roda JC had ik ook altijd zo'n tegenstander die ik liever niet tegenkwam en dat was RKC. Of ze nou tiende of achttiende stonden en wij bovenin of onderin, je kon er vergif op innemen dat het mis zou gaan. Het was iets om gek van te worden. We verloren er bijna elke keer en thuis pakten ze tegen ons ook vaak een punt. Ik heb er nooit de vinger echt op kunnen leggen en ook niet op de verhouding tussen PSV en Roda JC. Voor mij blijft dat onvoorspelbare en onvoorstelbare ook het mooie aan de sport."

Volledig scherm
Sef Vergoossen in 2008, kampioen met PSV. © United Photos

Zeven jaar was Vergoossen na 2008 de laatste kampioenencoach in Eindhoven. Zijn senioriteit en rust bleken ingrediënten die in het Philips Stadion en op De Herdgang aansloegen. Pas in 2015 was het weer eens feest in Eindhoven en zelfs in dat jaar kerfden de Limburgers een lelijke kras in het fraaie seizoensboek door PSV uit te schakelen in het bekertoernooi. Op een voor PSV akelige avond in januari was het pleit na verlenging beslecht. "Dat was toen niet eens onverdiend, al liep het dat jaar voor PSV verder allemaal op rolletjes", weet Vergoossen nog. "Nu is het allemaal nét niet, al kan ik me niet voorstellen dat ze in Eindhoven daar heel erg van in de war raken. Ja, dat is het wat mij betreft. Het is echt zo'n typisch net niet-jaar bij PSV. Blessures op het verkeerde moment, een aantal ongelukkige gelijke spelen en net te veel spelers die de vereiste vorm net niet hebben. In de kampioensjaren bleven er van de veertien potentiële basisspelers altijd elf overeind. Nu waren het er voor de winterstop op een gegeven moment nog vier of vijf. Dat is niet genoeg en heeft zich ook vertaald naar mindere resultaten." Doorselecteren is het woord dat dan vaak valt. Vergoossen daarover: "Dit is een proces dat voor aanvang van elk seizoen ontstaat en deels natuurlijk gaat. Je hebt alleen altijd met meerdere partijen te maken en als club niet alles voor het zeggen. Ik dacht dat PSV de zaken in de winterstop weer op de rit had gekregen en daar leek het ook op uit te draaien, maar ze hebben dit seizoen in Feyenoord hun meerdere moeten erkennen. Ik vind dat Feyenoord ook gewoon heel stabiel en sterk oogt. PSV voert in de zomer ongetwijfeld een aantal veranderingen door, maar het is nu nog vroeg om alles te kunnen evalueren. Er is nog van alles om voor te spelen."

Volledig scherm
De bij PSV opgeleide Benjamin van Leer © Photo News

Van Vergoossen mag de slechte reeks van PSV tegen Roda JC een nieuwe bevestiging krijgen. "Van mij mag dit verhaal nog wel even duren, hoewel ik het beste met PSV voor heb hoor", zegt hij met een lach. Met Benjamin van Leer hebben de Limburgers een doelman in huis, die zich maar wat graag zal laten zien in het Philips Stadion. Eerder dit seizoen speelde hij een belangrijke rol bij de 0-0 in Limburg. Van Leer (24) kon in 2014 de stap vanuit Jong PSV naar het eerste elftal in Eindhoven niet maken en is in Limburg inmiddels onomstreden eerste keeper. Zijn ploeg scoort dit seizoen met grote moeite en is in dat opzicht de drager van de rode lantaarn in het betaald voetbal. Roda JC krijgt ook relatief weinig goals tegen. Van alle degradatiekandidaten is Roda JC de ploeg met verreweg de minste tegentreffers (32). 

PSV