Volledig scherm
© ProShots

Langeler pareert kritiek op jeugdopleiding PSV

EINDHOVEN - De jeugdopleiding van PSV lag de afgelopen dagen onder vuur omdat na Luiz 'Beto' da Silva ook Gianluca Scamacca bij PSV vertrok. De 20-jarige Peruaan en 18-jarige Italiaan kwamen binnen als grote talenten bij PSV, maar haalden om uiteenlopende redenen nooit het eerste elftal. Ze sluiten aan in een lange rij van niet geslaagde talenten op het jeugdcomplex van PSV, waar onder meer namen als Cmiljanic, Lukovic, Bentancourt, Deng, Bonde en Boljevic op prijken.

Volgens Langeler is er de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in de begeleiding van jongere spelers, onder meer door het aantrekken van Pieter Busscher in het midden van 2015. Busscher is afkomstig van sc Heerenveen en begeleidt de spelers buiten het veld en regelt niet-voetbalzaken, zo meldt Langeler. Hij vindt dat 'verwennerij' de spelers niet sterker maakt en meldt dat Busscher zaken niet 'voor hen', maar 'met hen' regelt.

Binnen PSV was al veel ervaring beschikbaar op het gebied van het begeleiden van buitenlandse spelers. Of er op dit gebied voldoende overleg is binnen de club en of en hoe alle, jarenlange, expertise van functionarissen wordt ingezet, is uit het stuk van Langeler niet direct af te leiden.

Langeler wijst onder meer op problemen met de entourage van talenten en in mindere mate ook met de familie van talentvolle jeugdspelers. Hij stelt in grote lijnen bijvoorbeeld dat het lastig is om ze rustig te houden op het moment dat ze in eigen land al sterren zijn en in Nederland bij wijze van spreken voor anderhalve man en een paardenkop hun kunsten vertonen. Het hoofd jeugdopleidingen van PSV laat weten dat PSV tegenwoordig vaker een jeugdspeler huurt dan koopt, om eerst te zien of beide partijen in een jaar aan elkaar kunnen wennen en of er voldoende perspectief is.

  1. Edison Méndez via zijn zoon terug bij PSV: ‘Huub Stevens was gewoon een goede trainer’

    Edison Méndez via zijn zoon terug bij PSV: ‘Huub Stevens was gewoon een goede trainer’

    Trouwe supporters van PSV dachten hem afgelopen week al in Eindhoven te hebben gespot. Op het moment dat voormalig PSV’er Edison Méndez (40) donderdag bij de training van de A-selectie verscheen, wist iedereen het zeker. De Ecuadoriaan verblijft momenteel in Nederland om zijn 18-jarige zoon Mayer te begeleiden. Hij loopt stage bij Jong PSV en beide partijen kijken ondertussen wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

PSV