Volledig scherm
Leon Smeets (m) geeft Nederlands aan Oscar Hiljemark (l) en Mathias 'Zanda' Jørgensen. © René Manders

Leraar 'voetbaltaal' Leon Smeets (63) zwaait af bij PSV

EINDHOVEN - Leon Smeets leerde honderden buitenlandse profs bij Willem II en PSV de eerste woordjes Nederlands. Hij gaat deze week met pensioen bij PSV, maar blijft nog actief bij onder meer NAC, Willem II en FC Eindhoven. De voetbaldocent verdiende vanaf 1996 een boterham in Eindhoven, nadat hij eerst bij Willem II begon. Via zijn vrouw Lia, destijds secretaresse van het hoofdbestuur bij Willem II (met toenmalig voorzitter Wim Groels), kwam het balletje aan het rollen.

Smeets begon met een klas met Joonas Kolkka, Jatto Ceesay en Sami Hyppiä. Nadat hij in het Brabants Dagblad had gestaan, wilde Frank Arnesen hem ook bij PSV aan het werk hebben en kreeg hij in Eindhoven een klas met de Denen Dennis Rommedahl, Anders Nielsen en Niclas Jensen en de Brazilianen Vampeta en Cláudio. Daarna kwamen er bij PSV allerlei taken bij en deed hij ook intake-gesprekken met beoogde nieuwe spelers en ouders. Onder anderen Jeroen Zoet en Klaas-Jan Huntelaar kwamen via scout Gerrit van Tilburg en Smeets in contact met de Eindhovense club. Smeets schreef - om maar wat te noemen - honderden kerstkaarten met spelers en leerde ze de Nederlandse gebruiken kennen.
Trainer Phillip Cocu vindt dat hij op de achtergrond nuttig werk heeft gedaan voor PSV en is Smeets daarvoor erkentelijk. "Het ontwikkelen van taalvaardigheid is belangrijk voor onze nieuwe buitenlandse spelers. In eerste instantie is het vooral gericht op het begrip van de voetbaltermen, maar ook de aanpassing aan de Nederlandse omgeving is van niet te onderschatten belang."

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (39%)
  • Nee (11%)
  • Te vroeg om te zeggen (50%)
141 stemmen