Volledig scherm
Søren Lerby. © Ed van de Pol

Lerby kent geheim van 'dé serie': 'PSV heeft meer dan mazzeltjes'

Søren Lerby is de speler die in ruim zestig jaar eredivisie het langst ongeslagen bleef. De komende weken kunnen zijn cijfers getest worden. "PSV heeft meer dan mazzel."

Zijn naam komt de laatste weken weer vaak terloops voorbij in de krant of op televisie. Niet omdat er grote transfers of prestaties met een veteranenelftal aan te kondigen of te vieren zijn. Nee, een aantal records van Søren Lerby (59) kan binnenkort geëvenaard en zelfs verbroken worden. Statistieken uit de kantlijn weliswaar, maar wel cijfers die voor de eeuwigheid bestemd leken. Na bijna dertig jaar worden ze weer getest, door de PSV'ers Joshua Brenet en Daniel Schwaab.

Geheim

Bijna een half leven na zijn afscheid als voetballer blikt Lerby nog eens terug op een paar series die nu nog uniek zijn. Wat was het geheim achter die reeksen? Liefst 59 duels achtereen bleef Lerby tussen 1982 en 1988 in de eredivisie ongeslagen met Ajax en PSV en alleen de spelers van het ongenaakbare Ajax van midden jaren negentig kwamen ooit bij dat aantal in de buurt. Nu is er plots Joshua Brenet, die met PSV de statistiek kan breken en nog zeven keer ongeslagen moet zien te blijven om naast Lerby te komen. "Ik had geen idee dat ik het record droeg omdat ik tussen de periode bij Ajax en PSV nog een tijd in het buitenland heb gevoetbald", aldus de Deen gisteren.

Quote

Ik had geen idee dat ik het record droeg, omdat ik tussen de periode bij Ajax en PSV nog een tijd in het buitenland heb gevoetbald.

Søren Lerby

Mazzeltjes

De zaakwaarnemer van nu reist in sommige weken de hele wereld over, maar volgt de eredivisie desondanks goed. "Dat PSV zo vaak op het nippertje wint? Het zijn soms mazzeltjes, maar zeker niet altijd. Ploegen die vaak in de slotfase winnen, hebben een soort mentale kracht. Je moet een paar spelers in de ploeg hebben die de gave hebben om aan het eind nog een keer het uiterste te geven en alles willen en ook kunnen oproepen. Het is een kwaliteit en niet zo makkelijk, zeker niet als het in een wedstrijd een paar keer heeft tegen gezeten of als het niet loopt. Maar het is niet altijd toeval, al moet het soms ook een keer mee zitten. Dat had Feyenoord vorig seizoen ook wel eens." Vaak hebben kampioensploegen een lange serie overwinningen nodig om de belangrijkste nationale prijs te pakken. ,,Niet altijd", zegt Lerby, die het geheim van een goede reeks als geen ander zou kunnen verklaren. ,,Soms verspelen alle favorieten veel punten en is het niet eens nodig om series neer te zetten. En soms is het nek-aan-nek en moet het wel."

Quote

En soms is het nek-aan-nek en moet het wel.

Søren Lerby

Bikkelhard en stoïcijns

Lerby wordt door alle spelers uit die periode gekenschetst als een winnaar; bikkelhard en stoïcijns. Een soort oermens, waarvan de beelden met de afgezakte kousen beklijfden. ,,De verhalen dat ik zo hard was? Ach ja, dat zijn verhalen. Destijds hadden we bij PSV wel het vermogen om het uiterste van elkaar te vragen. Na de wedstrijd vierden we de winst en lieten we de stress van ons afglijden. De dag erop ging de knop alweer om. Winnen. Alleen daar ging het ons om. Elke training en elke wedstrijd moest alles in het teken staan van het weekeinde. Het is niet makkelijk om dat altijd te kunnen blijven opbrengen, maar belangrijk is dat er een paar spelers in de groep zijn die de ploeg daarmee aansteken. Dat soort teams wint vaak ook moeilijke wedstrijden aan het slot."

Volledig scherm
PSV'er Willy van de Kerkhof (links) in 1983 in duel met Ajacied Søren Lerby ten tijde van diens reeks. © ANP

 Een record van zes jaar

Søren Lerby verloor op 9 oktober 1982 in dienst van Ajax met 4-0 van PSV. het debacle in het Philips Stadion is een smetje op een verder voor de Amsterdammers prachtig seizoen, dat leidde tot de titel voor Ajax met liefst 106 treffers. Daarna bleef Lerby, tussen 1983 en 1987 actief bij achtereenvolgens Bayern München en AS Monaco, 59 duels in de eredivisie ongeslagen. Precies zes jaar na de nederlaag in het Philips Stadion ging hij met PSV, waar hij sinds mei 1987 speelt, onderuit in Amsterdam. Op 9 oktober verloor PSV bij Ajax met 2-0. Bij de twee nederlagen in seizoen 1987-1988 was Lerby er niet bij. Hij was geblesseerd (tegen Feyenoord) en werd gespaard (tegen FC Groningen) wegens het Europese programma. De ongeslagen reeks van Lerby is uniek in ruim zestig jaar eredivisie. Van het Ajax uit de jaren negentig complementeren Edwin van der Sar (55 stuks) en Michael Reiziger (54) de top-drie. Danny Blind en Joshua Brenet (52) maken de top-vijf vol.

Schwaab kan naast Lerby komen

Sinds zijn komst naar PSV bleef Daniel Schwaab 33 duels ongeslagen in de eredivisie. Søren Lerby bleef in zijn eerste 34 duels voor PSV ongeslagen in de competitie en dat is in Eindhoven nog altijd een clubrecord, becijferde Opta. Patrick Kluivert heeft het nationale record door in zijn eerste 40 duels voor Ajax in de eredivisie ongeslagen te blijven. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV