Volledig scherm
Hirving Lozano is PSV's hoop in bange dagen. © pro shots

Lozano, hoop van PSV in bange dagen

Alle ogen zijn gericht op Hirving Lozano. De topaankoop uit Mexico moet de smeerolie worden in de haperende ploeg van Phillip Cocu. Te beginnen vanavond in eigen huis tegen AZ.

Gekkenhuis rond Lozano

Of we Hirving Lozano mochten interviewen, vlak voor de competitiestart? PSV wees het verzoek af. ,,We willen hem eerst even lekker een maandje laten voetballen”, zo luidde de redenatie.

Quote

Het valt me op dat het hier zo rustig is.

Hirving Lozano

Sinds Lozano is geland in Eindhoven, is het een gekkenhuis rondom de kleine aanvaller. Tijdens zijn presentatie in het Philips Stadion waren er alleen al twaalf cameraploegen uitgerukt. Een Mexicaans tv-station verbleef twee weken in Eindhoven, zodat elke snipper nieuws over de speler direct kon worden uitgestort over Midden-Amerika. Lozano is hot. Sinds zijn komst zag PSV zag het aantal volgers op sociale media onevenredig hard stijgen. De best verkochte replicashirts? Natuurlijk, die met de naam van Lozano op de rug.

Volledig scherm
De shirts met de naam Lozano vliegen over de toonbank in Eindhoven. © Thomas Bakker

Ondertussen houdt de 22-jarige speler zijn hoofd koel. Ingewijden bij PSV zien een vriendelijke, sociale jongen aan het werk op De Herdgang. De auto van de club ophalen? Zijn PSV-kostuum passen? Lozano vindt het allemaal machtig mooi. Hij is met zijn gezinnetje neergestreken in de binnenstad van Eindhoven en past zich ogenschijnlijk moeiteloos aan. ,,Het valt me op dat het hier zo rustig is”, zei Lozano eerder. ,,Ik kan hier ’s avonds moeiteloos met mijn familie over straat. Dat voelt fijn en veilig”, vertelde de aanvaller, die een contract tekende tot 2023 (!).

Medespelers onder de indruk

Zijn medespelers voorin hoeven niet lang na te denken, als hen wordt gevraagd wat het meeste opvalt aan Lozano. ,,Wat in het oog springt, is dat hij al zo volwassen is voor zijn leeftijd”, vertelt Locadia over zijn collega op de flank. ,,En dat hij kwaliteiten heeft, dat kan iedereen wel zien. Op de trainingen zie je al dat hij heel veel in zijn mars heeft.”

Quote

Hij heeft iets aparts, iets creatiefs in zich.

Luuk de Jong

Als Lozano aanzet, dan staat iedereen weleens met zijn ogen te knipperen bij PSV. De vleugelspeler heeft specifieke kwaliteiten; hij is snel, kan een man passeren en een doelpunt maken. ,,Hij heeft iets aparts, iets creatiefs in zich. We hebben er daar niet heel veel van in de selectie. En het knappe aan Lozano is, dat hij op snelheid ook het overzicht niet verliest”, vertelt Luuk de Jong. ,,De eerste twee wedstrijden had hij het moeilijk, maar dat gold voor iedereen. Je kunt niet verwachten dat zo’n jongen het dan in zijn eentje even gaat laten zien. Maar dat temperamentvolle heeft hij ook hoor, net zoals Guardado en Moreno dat hadden”, lacht De Jong.

Hoge verwachtingen 

PSV had Lozano lang, heel lang in het vizier. Volgens Marcel Brands is de vastberadenheid van de speler zelf belangrijk geweest in het hele voortraject. ,,Zijn club Pachuca wilde hem nog een halfjaar houden, maar hij wilde gewoon heel graag naar PSV. Lozano vindt dit de beste stap in zijn carrière, dat is belangrijk geweest in deze transfer.”

PSV had Lozano, zeker na zijn zomerinterlands met Mexico, het liefst wat rustiger gebracht. Maar na de onthutsende uitschakeling tegen NK Osijek kan PSV zich in de competitie al helemaal niets meer permitteren. Tegelijkertijd blijven de verwachtingen hoog in Eindhoven, waar de achterban snakt naar nieuwe helden en smaakmakers. PSV heeft imagoschade opgelopen en de druk staat er vol op. Met een productieve Lozano zou PSV twee vliegen in een klap slaan. En dus zijn alle ogen op hem gericht, zowel in de binnen- als in de buitenwereld. 

De wedstrijd van PSV is zondag te volgen via de liveblog op deze site.

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (37%)
  • Nee (11%)
  • Te vroeg om te zeggen (51%)
1694 stemmen