Volledig scherm
Luuk de Jong kan Ronald Koeman passeren op de eeuwige ranglijst van PSV-doelpuntenmakers. © Getty Images

Luuk de Jong: 1 goal in de afgelopen 15 wedstrijden

EINDHOVEN - PSV zal zondag naast de belangrijkste opdracht - drie punten pakken tegen sc Heerenveen - hopen op een of meer goals van Luuk de Jong. In de afgelopen 15 wedstrijden, die hij bijna allemaal volmaakte, produceerde de spits slechts één officiële goal.

In het duel met ADO Den Haag was De Jong trefzeker en werd een andere treffer van hem als eigen goal geteld. Bij de reeks van 15 wedstrijden zitten 11 eredivisieduels, 3 Champions League-optredens en een bekerduel (bij Sparta).

De terugval van de onbetwiste topscorer van vorig seizoen is deels verklaarbaar, door ontwikkelingen bij PSV (blessure Locadia o.a.) en doordat tegenstanders zich allemaal instellen op de man waar vorig seizoen zoveel om draaide bij PSV. Andersom mist De Jong zelf ook de scherpte voor de goal, met als een van de dieptepunten vorige week de afwerking in de tweede helft tegen Excelsior. De Jong beleeft bij PSV zijn slechtste fase sinds zijn entree in het midden van 2014 bij PSV en werd vorige week voor het eerst dit seizoen (kort voor tijd) vervangen door zijn broer Siem. Nog altijd ploetert, werkt en sleurt De Jong alsof het een lieve lust is.

Dat het technisch niet allemaal even hoogstaand is en er in de kaats wel eens wat misgaat? Dat was vorig jaar ook zo, al is het dit seizoen vaker zichtbaar en wordt er extra opgelet omdat De Jong te weinig goals maakt. Zijn ethos is een van de redenen waarom hij bij PSV nog altijd gewaardeerd wordt en trainer Phillip Cocu hem ook blijft opstellen. Je kan er allerlei tactische beschouwingen op los laten en een hele psychologische analyse opstellen; zijn gemiddelde zal in de resterende 16 duels van PSV omhoog moeten. Geen enkele ploeg wordt normaal gesproken kampioen met een spits die 1 keer in de 15 wedstrijden scoort.

PSV