Volledig scherm
Luuk de Jong wordt geschaduwd door Jairo Riedewald. © ProShots

Luuk de Jong: 'net niet' moet net wel wordenJEREZ DE LA FRONTERA - De druk van de korte termijn is in topsport altijd voelbaar. Soms werkt het als doping, soms als een verstikkende klem. Luuk de Jong (26) draait lang genoeg mee om na een paar maanden van tegenslag en vormverlies mentaal niet van slag te raken. "Dat nooit. Maar in topvoetbal worden spelers wel afgerekend op de korte termijn. Het hoort erbij. Herinneringen zijn er om te koesteren en je kunt er niet te lang op teren. Ik ben nu twee keer kampioen geworden met PSV, maar de fans willen dat het dit jaar opnieuw gebeurt en dat is terecht. De dag van morgen telt elke keer weer en daarop moet je opnieuw presteren", zegt hij in het spelershotel van PSV in het Spaanse Jerez de la Frontera.


De Eindhovenaren hebben deze week hun kamp in Spanje opgeslagen om een oplossing te vinden voor de problemen in de eerste seizoenshelft. De belangrijkste conclusie is ook voor de buitenwacht wel te trekken: PSV scoort te weinig. De Jong trekt het zich aan. Een interview met hem kan geen deugdelijk interview zijn zonder terug te blikken op de teleurstellingen van de afgelopen maanden. In die periode vol remises legde de captain voor de tv-camera's noodgedwongen uit waarom het bij PSV niet liep. "Het geven van een interview zo vlak na de wedstrijd vind ik niet vervelend. Als aanvoerder moet je er staan en voor die taak loop ik niet weg. De resultaten zijn niet zoals ze horen te zijn. Daarvoor neem ik de verantwoordelijkheid en het was ook van mijn kant niet goed genoeg. Ik zie het meer als een verhaal van eerst net wel en nu net niet. Ballen die vorig jaar precies in de zijkant van de goal vielen, gaan er nu ineens net niet in."

Na vijf dagen van fysieke investeringen oogt De Jong monter. "Ik heb er met veel mensen over gesproken en het komt toch elke keer op hetzelfde neer. Vertrouwen blijven houden en veel met elkaar praten om dingen te verbeteren. De verschillen in sport zijn soms gewoon ontzettend klein. Het zit veel dichter bij elkaar dan we denken. Neem nou onze thuiswedstrijd tegen Feyenoord. We hadden zeker de kansen om die wedstrijd te winnen, maar maken ze niet af. Momenten die bepalend kunnen zijn voor een heel seizoen. Lukt het daar wel, dan is de situatie nu heel anders en staan we niet acht, maar twee punten achter. De realiteit is anders, dat beseffen we allemaal."

De huidige situatie oogt voor PSV misschien penibel, maar de ploeg heeft aanknopingspunten genoeg, vindt De Jong. "Ik zie bij niemand van ons tekenen van verslapping of een gebrek aan geloof. Als dat wel zo was, zou ik er ook onmiddellijk iets van zeggen. Kom op zeg. Als een van de concurrenten een keer punten verspeelt, is de situatie alweer heel anders en kan ook daar meer druk ontstaan."

De Jong wil vooruitkijken en is gretig. "Ik heb zin om weer te beginnen. We zijn met een aantal dingen aan het experimenteren, maar ik ga er uiteraard nog niet alles over vertellen. Waar het op neerkomt, is dat we tegenstanders vaker moeten verrassen. We hebben met Marco van Ginkel nu weer een extra speler vanaf het middenveld, die dreiging kan brengen. Ook in een team geldt dat kleine veranderingen soms heel grote gevolgen hebben. Een aantal spelers is weggevallen met blessures, maar daardoor zijn wel automatismen weg. We gebruiken het niet als excuus, alleen is het soms wel zoeken om ons niveau weer te halen."
De Jong is nog altijd gelukkig dat hij in de zomer bij PSV bleef. "Ik ben een Achterhoeker, maar voel me ook een stukje meer Eindhovenaar na een paar jaar hier. De uitslagen zijn nu niet goed, maar ik heb het wel prima naar mijn zin bij de club en ik vind ook dat we onze fans niets kunnen verwijten. Ze hebben er in thuiswedstrijden alles aan gedaan om ons te helpen en ik hoop dat ze dat blijven doen. Van winterse transfers ben ik nooit een voorstander geweest. Je begint met elkaar ergens aan en dan moet je het ook afmaken. We dromen zeker nog van de titel."

PSV