Volledig scherm
Luuk de Jong staat op scherp na vier 'klaagkaarten'. © Beeldboot/Gertjan Kooij

Luuk de Jong wil geen klaagkont zijn

EINDHOVEN - Luuk de Jong stak zaterdagavond na Go Ahead Eagles-PSV de hand in eigen boezem.

 Misschien had hij net iets te lang of te fel geageerd tegen de beslissingen van arbiter Kevin Blom, vond hij zelf. Na een charge op zijn broer vroeg hij in de ogen van Blom op een 'gele kaart-waardige' manier om tekst en uitleg. Daarvoor had De Jong zich ook al tot de scheidsrechter gewend, nadat een goal van Gastón Pereiro was afgekeurd.

Klaagkont

De spits van PSV heeft dit seizoen een imago als notoire klaagkont en dat is niet zo gek. In wedstrijden was hij tot nu toe maar acht keer trefzeker en bij velen blijven de beelden hangen, waarop de spits moppert over duw- of trekwerk of arbitrale besluiten. Vorig seizoen deed hij dat ook, maar scoorde hij in de eredivisie ook 26 keer en waren de juich- en moppermomenten wat beter in evenwicht. Op het veld valt het voorin bij PSV tegen en inmiddels heeft de captain al vier gele prenten geïncasseerd wegens aanmerkingen op de leiding. Drie keer trok Bas Nijhuis de kaart  uit de borstzak en zaterdag was Blom de woorden van De Jong dus zat.

Volledig scherm
Bas Nijhuis in de Kuip, wijzend naar zijn horloge in verband met doellijntechnologie. © Pim Ras Fotografie

Verschil

De PSV-spits constateerde direct na de wedstrijd al dat er soms verschil is in de manier waarop arbiters met klagende spelers omgaan. Hij onderstreepte dat door een voorbeeld uit Feyenoord-PSV aan te halen, waar hij op een rustige manier om tekst en uitleg zou hebben gevraagd en vrijwel direct geel kreeg. Opvallend is dat De Jong met bijvoorbeeld Björn Kuipers en Pol van Boekel kennelijk wel in gesprek kan en Nijhuis daar getuige de drie kaarten minder trek in heeft. "Ik vind dat je over een situatie als aanvoerder met de scheidsrechter wel normaal moet kunnen praten, als dat binnen de normale grenzen blijft", verduidelijkte de aanvaller gisteren zijn standpunt nog. "Onbehoorlijke dingen zeg ik nooit. Dat hoort niet en daar zijn ook terecht regels voor. Ik vond zaterdag dat er een forse overtreding op Siem (De Jong, red.) werd gemaakt en wilde dat bij de scheidsrechter neerleggen."

Volledig scherm
Luuk de Jong klaagt bij scheidsrechter Nijhuis en krijgt geel. © Kay int Veen

Op scherp

De Jong staat vanaf nu op scherp en kan zich in de kampioensstrijd van PSV geen nieuwe boeking meer permitteren. In dat geval is het één duel brommen. Een woordvoerder van de KNVB vond het geel van zaterdag begrijpelijk omdat De Jong na de charge 'aan de gang bleef' tegen Blom. Ruim vier jaar geleden ondertekenden alle aanvoerders, trainers en directeuren van profclubs de gedragscode 'Officials Betaald Voetbal'. Daaraan moeten de gedragingen van spelers worden getoetst. 

Uitleg

Volledig scherm
Discussie tussen Kevin Blom en Luuk de Jong. © ANP Pro Shots

Eind 2012, na de tragische dood van amateur-grensrechter Richard Nieuwenhuijzen, zijn deze regels volgens de voetbalbond nog eens onder de aandacht gebracht. Ze zouden beter worden gehandhaafd, was toen de melding van de KNVB. In de reglementen is een status-aparte voor de aanvoerder opgenomen, die op een beschaafde manier om tekst en uitleg mag vragen. Het gaat er niet alleen om wat je zegt, maar ook de manier waarop is belangrijk", aldus de KNVB-zegsman. Het was de periode dat Serdar Gözübüyük zijn bandje uit de 'Respect-campagne' aan trainer Robert Maaskant (toen bij FC Groningen) toonde, om diens gedrag af te keuren. 

Multi-interpretabel

De KNVB-woordvoerder erkent wel dat 'op een normale manier' iets vragen multi-interpretabel kan zijn, maar heeft niet de indruk dat arbiters er heel verschillend mee omgaan. De Jong moet hoe dan ook vanaf nu oppassen voor een schorsing en misschien wel een slot op de mond zetten, constateerde coach Phillip Cocu zaterdag al. 

PSV