Volledig scherm
Ondanks zijn mindere seizoen staat Luuk de Jong in Eindhoven geen moment ter discussie. © Kay int Veen

'Luuk komt dit seizoen te boven'

EINDHOVEN - ,,Als voetballer is hij in vijf jaar niet zoveel veranderd. Ik denk wel dat Luuk nog meer naar de positie van nummer 9 is toegegroeid", zegt trainer Phillip Cocu over zijn spits aan de vooravond van FC Twente-PSV.

Piepen en kraken

Met 25 goals in een seizoen dwong Luuk de Jong in 2012 vanuit Enschede een transfer af naar Borussia Mönchengladbach. Een half decennium later piept en kraakt het bij hem in Eindhoven, zonder dat De Jong ook maar een moment ter discussie staat. Na twee topseizoenen zit er dit jaar veel tegen en komen de mankementen van de aanvalsleider vaker dan hem lief is naar voren. ,,Luuk heeft de lat misschien zelf heel erg hoog gelegd in de afgelopen seizoenen. Als er één iemand is die meer wil, dan is hij het wel", denkt Cocu. ,,Hij cijfert zichzelf altijd weg."

Volledig scherm
Phillip Cocu over Luuk de Jong: "Hij heeft de lat zelf misschien wel hoog gelegd voor zichzelf." © Pro Shots

Na negen jaar profvoetbal is de aanvaller in de kracht van zijn leven aanbeland, maar dit seizoen komt het er niet uit. Bij De Graafschap vermoedde iedereen in 2008 al dat de kopsterke spits het een stuk verder zou schoppen dan streekiconen als John Leeuwerik en Erik Redeker, om maar wat voorbeelden te noemen.

Oranje-potentie

Volledig scherm
Darije Kalezic: "Luuk voelde zich altijd heel verantwoordelijk naar de groep toe." © Marcel Bonte

De Jong was gemerkt als Superboer met Oranje-potentie. Hoe kijkt zijn trainer van toen naar de huidige situatie? ,,Op jonge leeftijd was hij al zo ontzettend serieus met zijn vak bezig. Dat zie je maar zelden", herinnert voormalig De Graafschap-coach Darije Kalezic zich. De oefenmeester was assistent-trainer in seizoen 2008-2009 en nam halverwege dat seizoen het stokje over van Henk van Stee. ,,Ik had zeker het idee dat hij een mooie carrière tegemoet zou gaan en er was werkelijk niemand die hem dat misgunde. Het was toen al een jongen die zich heel verantwoordelijk voelde naar de groep toe en altijd alles, maar dan ook alles voor de ploeg gaf. Dat zie je in zijn hele familie terug, ze zijn hun hele leven altijd met topsport bezig geweest. Ik zie het nu van een afstandje, maar heb de indruk dat hij dit seizoen voor de winterstop te veel het idee heeft gehad dat hij zelf heel PSV weer aan het draaien moest krijgen. Dat is ten koste gegaan van zijn spel, waarop tegenstanders zich ook hebben ingesteld. Luuk is in mijn ogen een type dat zich ook goed op zichzelf moet blijven concentreren. Aan het einde van mijn eerste seizoen is hij verkocht aan FC Twente en die transfer had hij zelf afgedwongen."

Volledig scherm
Sander Boschker: "Luuk geen technische speler? Ik denk daar anders over." © Reinier van Willigen

In de Grolsch Veste is oud-doelman Sander Boschker een van de weinige medewerkers van toen die hij vanavond nog tegenkomt. ,,Luuk is en blijft een dienende spits", vindt zijn oud-ploeggenoot. Jong FC Twente-assistent Boschker signaleert dat teams met een De Jong-in vorm in de ploeg meestal uitstekend functioneren. ,,Luuk geen technische speler? Ik denk daar anders over. Bij ons scoorde hij een keer tegen FC Utrecht nadat hij vijf of zes man voorbij ging. Het heeft ook te maken met vertrouwen en de manier waarop een ploeg speelt. Bij ons had hij soms een wat andere rol dan als typische centrumspits." Boschker denkt dat De Jong veel heeft geleerd van de klapper naar Borussia Mönchengladbach, die achteraf bezien alleen goed was voor de portemonnee. ,, Een weloverwogen stap naar een mooie club, maar hij is daar tegen zijn grenzen aangelopen. Bij PSV heeft hij zich geweldig herpakt en dit mindere seizoen komt hij weer te boven."

PSV