Mooie bonus lonkt bij titel voor PSV

VIDEOAls PSV erin slaagt de titel te pakken, is het mogelijk verlost van veel problemen die er vorige zomer waren.

Trainer Phillip Cocu zal vrijdag bij de persconferentie van PSV voor het duel met Willem II ongetwijfeld een tien met een griffel halen voor de opdracht: 'uitleggen waarom PSV nog geen kampioen is'. De trainer van PSV maakt nooit tegenstanders boos en verkoopt begrijpelijkerwijs nog geen vierkante millimeter vel als er een hele dierentuin vol beren op schietafstand ligt. Cocu is naar buiten toe de verpersoonlijking van de steekwoordencocktail zelfbewust, kalm en respectvol in plaats van arrogant, schreeuwerig en nederig. Bijna altijd in balans, of er moet echt iets goed mis zijn gegaan.

Speculeren

Speculeren over een titel laten hij en de directie de komende dagen waarschijnlijk nog fijn aan de buitenwereld over. ,,We hebben nog niks", klonk het vanuit de spelersgroep en technische staf en masse in maart 2015, toen PSV onder leiding van Cocu voor het eerst in zeven jaar een titel kon pakken. Deze week wordt ongetwijfeld een soortgelijke communicatie-strategie uit de boekenkast in het Philips Stadion geplukt. Wilde plannen over een eventuele huldiging verdwijnen linea recta in de papierversnipperaar in het kantoor van directeur Toon Gerbrands. Hij liet ooit weten zichtbare bossen bloemen bij een kampioenswedstrijd desnoods zelf te zullen verwijderen.

Een nieuw kampioenschap kan PSV een veel rustigere zomer bezorgen dan verwacht. Mocht de club de titel pakken, dan is de kans erg groot dat PSV pas op 21 of 22 augustus aan het internationale seizoen begint. Dat heeft te maken met UEFA-regels, die bepalen dat de winnaar van de Champions League automatisch geplaatst is voor de nieuwe editie. De kampioen van Nederland profiteert daar mogelijk van.

Houder

Als de nieuwe houder van de cup met de grote oren zich ook via de competitie al plaatst voor de Champions League-groepsfase, mag ook de nummer een in de eindstand van de eredivisie juichen. Het zou geen derde voorronde, maar een plek bij de laatste horde voor de groepsfase betekenen en ook nog eens in de zogeheten 'kampioenenroute'. PSV ontloopt bij een titel en voormeld scenario in die play-off de subtoppers uit een aantal sterke voetballanden en treft dan een kampioen uit een minder aansprekend voetballand. Lukt het niet om daar in die laatste voorronde van te winnen, dan is plaatsing voor de groepsfase van de Europa League tóch een feit. Dit voetbaljaar liep PSV deze bron van inkomsten mis door de uitschakeling in Osijek. Het kostte de club sowieso vijf tot zes miljoen euro en als PSV ver in het toernooi was gekomen, was het nog meer geweest.

Instroommoment

Voordeel van het mogelijk late instroommoment in de Champions League is daarnaast dat er minder druk op het samenstellen van de selectie komt te staan. PSV wacht mogelijk een roerige zomer nu een aantal spelers graag een transfer kan en wil maken. Onder anderen aan Jeroen Zoet en Santiago Arias wordt de komende maanden na een goed seizoen door veel clubs getrokken. Vorig seizoen moest PSV al in juli aan de bak tegen Osijek en wist het zich niet te plaatsen voor de Europa League-groepsfase.

Volledig scherm
PSV is bij een titel al bijna zeker van Europees voetbal in het komende seizoen, als de Champions League-winnaar zich via de eigen competitie plaatst voor de groepsfase van het toernooi. © ANP Pro Shots
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV