Volledig scherm
PSV trainde dinsdag voor het eerst in Verbier, Zwitserland. © Rik Elfrink

Nog even wennen bij het nieuwe PSV

Spectaculair transfernieuws werd op korte termijn niet verwacht en kwam er tijdens het trainingskamp van PSV in Zwitserland vooralsnog ook niet. Op dat gebied is het nog even rustig, zodat er in het magnifiek mooie Verbier volop tijd is om de trainingen te observeren en een poging te wagen om de nieuwe hiërarchische verhoudingen bij de club te doorgronden. 

Onder trainer Mark van Bommel slaat PSV een nieuwe weg in, die via andere accenten moet leiden naar nieuwe prijzen. Het is afwachten welke interne en externe keuzes de coach precies gaat maken, maar deze week schroomde hij in ieder geval niet om bij het trainingskamp een oefensessie achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Het is niet iets wat direct bij de clubcultuur van PSV past, maar bij andere clubs wel vaker voorkomt. In de middag kregen de in Zwitserland aanwezige supporters van Fans United juist weer wat extra aandacht en mochten ze op de foto met de voltallige selectie. 

Bijna traditiegetrouw is PSV met een behoorlijke staf van pakweg 15 tot 20 mensen uitgerukt, waarbij een deel zich richt op het maken van 'eigen' PSV-content voor de website en social media-kanalen. Je zou de functionarissen in Eindhovense dienst gekscherend de blauwe brigade kunnen noemen. In 2017 waren op hetzelfde veld in Zwitserland bij PSV veel strakke gezichten en priemende ogen rondom en bij de spelersgroep te zien. De tweestrijd met NK Osijek naderde snel en het resultaat daarvan is bekend. Nu is de druk nog iets minder voelbaar en gaat het op 4 augustus 'los', met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. 

Er staan vergeleken met vorig jaar iets minder stafleden op het gras en de niet-trainers komen in actie op het moment dat dat nodig is. Van Bommel zelf, Boudewijn Zenden, Jürgen Dirkx, Ruud Hesp en Reinier Robbemond leiden de oefenvormen en ook fysiek trainer Egid Kiesouw komt uiteraard aan bod. Buiten het veld moeten de nieuwe verhoudingen zich nog uitkristalliseren. Voetbaljournalisten zijn gewoon met Jan en alleman gesprekjes aan te knopen en soms wat zaken af te tasten, maar dat is in de nieuwe constellatie duidelijk nog even wennen. Zodra het om het echie gaat, zullen alle partijen snel genoeg kleur bekennen. 

PSV