Volledig scherm
OSIJEK, persconferentie en training PSV, 2-8-2017, voetbal, voorronde Europa League, Gradski stadion, Phillip Cocu spreekt zijn team toe © Pro shots

Nu al erop of eronder voor PSV

OSIJEK - Het hete avondje is voor PSV gekomen. De spreekwoordelijke billen moeten bloot, het mes moet tussen de tanden en al wat dies meer zij. Tussen dramatiek en heroïek zit in het voetbal een dunne scheidslijn en PSV moet vanavond in een soort Kroatische braadpan een historisch echec voorkomen. 

De club won de Europa Cup 1 in 1988, bereikte in de Champions League de halve finale in 2005 en wist in 2016 nog te overwinteren in dat grote toernooi. Nu dreigt uitschakeling in de krochten van de Europese B-divisie. Een onwaarschijnlijke afgang moet afgewend worden. Gaat het vanavond in Osijek na de nederlaag van vorige week opnieuw mis, dan ontbreekt PSV voor het eerst in 44 jaar in een Europees hoofdtoernooi. 

In het van buiten ietwat groezelig ogende Gradski Stadion vrt is de brandende zon voor PSV geen vriend, maar een vijand in de jacht op het verloren gegane terrein. Verzengende hitte, die na zonsondergang blijft hangen en die bijna 20.000 fanatieke Kroatische fans vanavond willen gebruiken om hun elftal nog een keer tot ongekende hoogte op te stuwen. Ingeklemd tussen een blauwe sintelbaan in een oude, maar sfeervolle en ontzag inboezemende betonbak kan PSV vanavond geen kant meer op. Geld, prestige en ook het belang van de eredivisie staan op het spel. Mislukt de Kroatische missie, dan is het seizoen al deels naar de vaantjes en loopt de druk op trainer Phillip Cocu tot ongekende proporties op. PSV kan een nieuwe sof niet meer verkopen aan de eigen achterban, die toch al kritisch is na een totaal mislukt jaar. 

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (44%)
  • Nee (9%)
  • Te vroeg om te zeggen (47%)
55 stemmen