Volledig scherm
Arthur Numan. © Jasper Ruhe

Numan trots op CL-avontuur met PSV: 'Maar het is me een circus geworden'

De baanbrekende groepsfase van de Champions League ging morgen exact 25 jaar geleden voor het eerst van start. Arthur Numan speelde met PSV een van die eerste vier duels.

,,Die C in CL? Die staat natuurlijk allang voor Commercial in plaats van Champions", brengt Arthur Numan (47) direct uit. ,,25 jaar Champions League... Destijds ging het natuurlijk al om veel geld, maar het is me een circus geworden. De charme van het toernooi is daardoor en het meedoen van alle niet-kampioenen wel een beetje verdwenen. Ik blijf er niet voor thuis. Sterker nog, ik kijk maar weinig wedstrijden omdat ik voor AZ andere competities en ploegen volg. De Noorse en Deense competitie zijn voor ons bijvoorbeeld interessante terreinen", zegt de in het AFAS Stadion zetelende scout.

Zaterdag precies 25 jaar geleden stond hij met PSV in Estadio das Antas tegenover FC Porto. Acht clubs in de groepsfase mochten bijna 50 miljoen verdelen. In guldens, welteverstaan. Een bedrag dat nu meer dan vijftig keer (!) zo hoog is en is opgelopen tot ver boven de 1 miljard euro. De penningmeesters sloegen in 1992 al steil achterover van de sterk gestegen inkomsten, met in de groepsfase een vergoeding van (omgerekend) 250.000 euro voor een gelijkspel en 500.000 euro voor een zege. ,,Destijds kregen de clubs er al stevige bedragen voor ja, maar we waren daar nog niet zo mee bezig", aldus Numan. ,,Nadat het Bosman-arrest tot de voetballerij was doorgedrongen en de Champions League-vergoedingen en tv-gelden fors hoger werden, is het heel hard gegaan inderdaad."

Volledig scherm
Arthur Numan in duel met Oleh Loezjny tijdens het duel PSV - Dynamo Kiev op 28 november 1997.

Marginale rol

PSV pakte op 25 november 1992 een punt in Porto en daar zou het dat seizoen bij blijven. De club vervulde dezelfde marginale rol in het toernooi als de Nederlandse clubs nu doorgaans spelen. Destijds een uitzondering, nu regel. ,,Het was mijn eerste seizoen in een elftal met veel spelers die op clubniveau bijna alles al gewonnen hadden", weet Numan nog. ,,Ik heb nog een jaar met Romário mogen spelen. Hij vond me bij FC Twente een goede speler en had bij de trainers aangegeven dat hij wilde dat ik naar Eindhoven zou gaan, vertelde hij later. Ik meldde me na de transfer vanuit Enschede voor het eerst bij de club en hij kwam op het trainingsveld naar me toe. In dat kolderieke Nederlands van hem zei hij werkelijk als eerste 'luister, jij bent goede speler en moet voor mij voorzet geven, ik scoren en ik voor jou centjes verdienen'. Nooit meegemaakt en ik vergeet het ook nooit meer. Wat een schitterende kerel, ondanks al zijn fratsen. In geen honderd jaar spelen dat soort wereldvoetballers nog in Nederland vrees ik en dat is best zonde. Daarna kwam de jonge Ronaldo nog als zijn vervanger en ook hij werd later wereldkampioen. In 1994 heb ik op het WK in de Verenigde Staten na Brazilië - Nederland (3-2, red.) mijn shirt nog met Romário geruild."

Quote

Luister, jij bent goede speler en moet voor mij voorzet geven, ik scoren en ik voor jou centjes verdienen.

Romário tegen Arthur Numan

Romário legde er, hoe kan het ook anders, bij de Champions League-primeur van PSV in Porto twee in. Daarna werd het dus een campagne van niks. PSV zat toch al niet in de beste jaren, waarbij een statistiek van Numan zelf een ultiem bewijs is. Met tien goals werd hij in seizoen 1993-1994 topscorer van de club. ,,Tja, mooi dat mensen het nog weten", zegt hij trots. ,,Samen met Nii Lamptey inderdaad", zegt hij. ,,Tien goals voor de topscorer. Dan weet je het wel. We deden dat jaar niet mee voor de titel, nee. Dan moet je altijd wel een vent hebben die er 20 of 25 inschiet. Ik stond toen nog op het middenveld en kon daardoor ook vaker scoren." Kampioen werd hij met PSV in 1997, een jaar voor zijn vertrek. ,,Toch wel het hoogtepunt in Eindhoven." Daarna won hij met Glasgow Rangers ook nog tien Schotse prijzen, waaronder vier kampioenschappen. ,,Als scout kom ik nog af en toe in Eindhoven, afgelopen maandag bijvoorbeeld bij Jong PSV. Hoor je dit soort dingen van 25 jaar geleden dan weer, dan ben je toch trots dat je het allemaal hebt mogen meemaken."

Statistieken 25 november 1992

FC Porto-PSV 2-2
Scoreverloop: 5. Magelhães 1-0, 43. Romário 1-1, 60. Romário, 75. Carlos 2-2
Scheidsrechter: Antonio Martín Naverette
Geel: Carlos, Pinto (FC Porto)
Rood: Van Tiggelen (73. 2x geel)
Opstelling PSV: Van Breukelen; Linskens, Popescu, Van Tiggelen, Heintze (33. Faber); Koeman (77. Jerry de Jong), Vanenburg, Numan; Kieft, Romário, Ellerman

Volledig scherm
25 jaar PSV in de Champions League. © unknown
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV
    PREMIUM

    Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV

    Wie PSV door de eredivisie ziet marcheren, vraagt zich soms af waar het dit seizoen nog mis kan gaan. Minstens twaalf keer winnen vanaf de competitiestart, dat lukte voorheen alleen Ajax (1995-1996) en PSV (1987-1988). Opvallend detail is dat deze teams allebei de finale van de Champions League (in 1988 nog Europa Cup 1) haalden, waar PSV nu uitgeschakeld lijkt. De ploeg kan zich waarschijnlijk volledig op de competitie richten. Welke gevaren zijn er nog voor PSV?

PSV