Jan Peeters, nog altijd een van de bekendste wielerspeakers in ons land.
Volledig scherm
Jan Peeters, nog altijd een van de bekendste wielerspeakers in ons land. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Onwerkelijke surplace voor speaker Jan Peeters en alle andere wielerfans

Het wielerseizoen in Zuidoost-Brabant is bijna compleet naar de bliksem. Speaker Jan Peeters treurt, maar hoopt op een mooie herstart in 2021. 

Wie wielerspeaker Jan Peeters het zwijgen wil opleggen, moet normaal gesproken van goeden huize komen. Door het corona-virus valt er voor de 81-jarige Eindhovenaar en zijn collega's even niks te becommentariëren. Ze hoeven het publiek bij de criteriums niet te vertellen dat de kindjes aan de hand moeten blijven, de hondjes aan de band en de poezen in de mand. 

Het regionale wielerseizoen is bijna compleet naar de bliksem en dat doet pijn in huize-Peeters. Geen dranghekken, piepende remmen of een ziedende spurt voor een paar tientjes en een worst van de lokale slager. Het blijft deze zomer stil op de klinkers en het asfelt rond de kerken, waar al bijna overal een surplace voor minstens een jaar is afgekondigd.  

Traditiegetrouw viert Peeters zijn huwelijksdag bij de ronde van Geldrop en uitgerekend in het jaar waarop het verbond tussen hem en zijn vrouw Sjaan de diamanten status bereikte, ligt alles stil. ,,Het is ontzettend jammer, maar we hebben er thuis toch op een mooie manier aandacht aan besteed. De wielerliefhebbers zijn ons niet vergeten, getuige alle bloemen en kaarten”, zegt hij trots. ,,Ik hoop zo enorm dat we volgend jaar weer mogen genieten van onze sport, maar het belangrijkste is dat iedereen gezond blijft om er weer de schouders onder te kunnen zetten. Duizel, Gerwen, Luyksgestel, Maarheeze en nog zoveel meer mooie koersen, ze gaan allemaal niet door. Het Kempenklassement kan dit jaar niet worden opgemaakt en dat is triest voor Dirk Bellemakers, die er met zijn bedrijf Belisol heel veel energie in stopt. Een man met hart voor de sport, die een mooie carrière heeft gehad en zo iets teruggeeft aan het wielrennen.”

Niet zeuren

Peeters heeft het stokje dan wel overgedragen aan bijvoorbeeld zijn collega Rien van Horik, maar de mannen vormen samen nog regelmatig en al jaren een sterk duo. Nog langer is hij dat met zijn vrouw, vindt hij. ,,Ik heb gewoon geluk gehad dat ze van sport houdt”, zegt Peeters. ,,Ze heeft me altijd de kans gegeven om aan de microfoon te staan. Zo heb ik met heel veel renners een mooi contact op kunnen bouwen. Coureurs zijn bijna altijd mooie mensen. Die gaan er tegenaan en zeuren niet.”

Een heel bijzondere band is er tussen hem en Geert Oosterbosch, de oom van wijlen Bert Oosterbosch. De pijn van de familie om het vroege overlijden van ‘Rooien Bert’ is ook voor Peeters voelbaar en voorstelbaar. Hij en zijn vrouw verloren zelf tijdens hun huwelijk ook een van hun drie zonen, die maar acht jaar mocht worden. ,,Onbeschrijflijk verdrietig. De verwerking van die gebeurtenis heeft ons onverbrekelijk gemaakt”, zegt hij. ,,Als je zoiets met elkaar doormaakt, besef je hoe belangrijk het is om elkaar te steunen in het leven. Geert is veel meer dan een vriend voor ons. Hem gun ik echt alles.” 

PSV