Ook Cocu stijgt naar de eerste plek

VideoGeen enkele ervaren trainer haalde in de historie van de eredivisie een hoger winstpercentage dan Phillip Cocu: 73,2% van zijn duels eindigde met winst.

Volledig scherm
Phillip Cocu presteert - in punten gemeten - al vier jaar op historisch hoog niveau. © ANP Pro Shots

Na elke overwinning is de afgelopen weken weer te lezen dat PSV of de spelers in de eredivisie met recordseries bezig zijn. Als het over dit soort statistieken ging, ontsprong trainer Phillip Cocu tot afgelopen zondag de dans. Met de overwinning op Excelsior heeft hij voormalig succestrainer Guus Hiddink op dit moment op een bijzondere lijst verdrongen. 

Volledig scherm
Cocu hoeft enkel Hiddink nog voor zich te dulden. © anp

Cocu is momenteel de coach met het hoogste winstpercentage ooit in de eredivisie van alle trainers die minimaal 75 eredivisieduels op de bank zaten. Dat waren 160 coaches. In ruim zestig jaar competitievoetbal is naast Cocu niet een van die ervaren oefenmeesters erin geslaagd 73,2% of meer van alle gespeelde duels te winnen, becijferden de statistici van Opta. Ook als het gaat om het gemiddeld aantal punten per wedstrijd scoort Cocu zeer hoog. Hij hoeft alleen Hiddink (250 duels / 2,36 punt gemiddeld per duel) voor zich te dulden. Wint PSV vanaf nu nog vier keer, dan heeft Cocu ook Hiddink gepasseerd. Bij de cijfers is de interim-periode van Cocu bij PSV in seizoen 2011-2012 gewoon meegeteld. Hij verving toen negen duels voor het einde van de competitie de ontslagen Fred Rutten en maakte het seizoen daarop nog een jaar plaats voor Dick Advocaat.  

Extreem gedrukt

PSV presteert in punten gemeten al bijna vier jaar lang op een nationaal nooit eerder vertoond niveau. Het gemiddelde van Cocu wordt namelijk extreem gedrukt door het bizar slechte begin in seizoen 2013-2014. PSV pakte toen in de eerste 16 duels van het seizoen maar 20 punten en stond vlak voor de winterstop zelfs in het rechterrijtje. Van de afgelopen 108 duels (meer dan drie complete competities), verloor PSV er maar 7. Om het in perspectief te zetten: 108 duels daarvoor leverden liefst 28 nederlagen op.

Het moyenne in de huidige voetbaljaargang draagt voor Cocu bij aan de toppositie (2e) in een trainerslijst met naast Hiddink illustere namen als Johan Cruijff, Louis van Gaal en Rinus Michels. Het hoge gemiddelde van Van Gaal bij Ajax is door zijn trainersperiode bij AZ flink naar beneden gegaan, waardoor hij 'slechts' zevende staat op de lijst van trainers die het hoogste winstpercentage voor hun club realiseerden.  

Een goede eerste helft, waarin we dominant waren. Een matige tweede helft, die slordig was #psv #eendrachtmaaktmacht

Een foto die is geplaatst door Phillip Cocu (@phillipcocu8) op

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV