Ook PSV wil steentje bijdragen aan ‘Europese lente’

Video,,Natuurlijk motiveert dat”, zei PSV-trainer Mark van Bommel nadat hem gevraagd werd of de Eindhovenaren gemotiveerd raken door de grote publieke belangstelling voor de Europa League. Liefst 30.000 toeschouwers zijn er donderdag in het Philips Stadion in het duel met Sporting Portugal bij en de club hoopt dat er met een eindsprintje in de kaartverkoop nog wat meer mensen komen. 

Daarnaast is er een soort van ‘Europese lente’, waar de Nederlandse eredivisieclubs momenteel voor zorgen en die ook PSV wil verlengen. Met drie ploegen in de groepsfase van het toernooi om de Europa League (AZ, Feyenoord, PSV) en het goed begonnen Ajax in de Champions League, is sprake van een luxe-situatie vergeleken met een aantal jaren geleden. 

Het publiek bij PSV omarmt de Europa League dus massaal vergeleken met eerdere edities. ,,Vanaf het moment dat ik hier trainer ben - en alleen over die periode kan ik echt goed oordelen - vind ik de band tussen het publiek en het elftal heel goed. Dat zie je aan het gedrag van het publiek en de spelers en hun reacties. Dat er 30.000 mensen komen tegen Sporting is heel mooi en ze komen ook naar de andere wedstrijden. Het Europa League-toernooi is in aanzien gestegen, maar dit is ook gewoon een trouw publiek.”

Keizer

Volledig scherm
Mark van Bommel bij de laatste training van PSV voor het duel met Sporting Portugal. © ANP

Wat kan PSV van Sporting verwachten? Trainer Marcel Keizer is onlangs vertrokken en dus verandert er misschien een aantal dingen. ,,We hebben geprobeerd alle eventuele nieuwe patronen goed te analyseren”, aldus Van Bommel. ,,We kijken normaal gesproken vooral naar onszelf en proberen ons eigen spel te verbeteren en ons goed te voorbereiden. We denken wel aan de tegenstander, maar het is niet het belangrijkste.”

Is PSV de favoriet? ,,Nee, er is geen favoriet”, gaf Van Bommel aan. ,,Sporting is een goede, voetballende ploeg. Technisch en tactisch zijn ze net als veel andere Portugese teams sterk en ze zijn moeilijk te verslaan. De club zit niet in een hele fijne fase, maar het is moeilijk om iets van de wedstrijd te zeggen. Je kunt allerlei verhalen houden, maar het gebeurt pas morgen. Ik kan alleen zeggen dat het een mooie wedstrijd met twee aansprekende namen kan worden. Dat beleeft veel goeds, maar een garantie op een mooie wedstrijd is er nooit. In het Europa League-toernooi is er een aantal sterke poules en als je de halve finales van afgelopen seizoen ziet, moet je constateren dat al die ploegen ook zomaar in de halve finales van de Champions League hadden kunnen spelen.”

Bergwijn

Érick Gutiérrez speelt morgen niet en dat is een tegenvaller voor PSV. ,,Ja en nee”, zegt Van Bommel. ,,Als ik de afgelopen dagen in herinnering roep, dan was dat eigenlijk wel duidelijk voor mij. We proberen hem zo snel mogelijk fit te krijgen.” Veel reden om iets aan de opstelling te veranderen, is er niet. Steven Bergwijn speelde tegen Vitesse weer vanaf de zijkant. Van Bommel daarover: ,,We hebben een gesprek gehad, zoals ik altijd praat met mijn spelers. Dingen kunnen zich ontwikkelen en spelers kunnen zich ontwikkelen. We kijken altijd wat we voor de basis kunnen doen en wat we in de loop van de wedstrijd nog kunnen veranderen. Spelers hebben tijdens wedstrijden ook de vrijheid. Steven begon zaterdag op links, maar kan ook op tien, rechts of centraal voorin spelen. Het is een goede speler, die op meerdere posities uit de voeten kan. Kijk naar Donyell (Malen, red.) bijvoorbeeld. Hij speelde vorig jaar aan de zijkant en nu in de punt. Voor kwaliteitsspelers maakt het niet altijd uit.”

  1. PSV was de balans tussen kampioensdruk en relativeringsvermogen kwijt
    PREMIUM

    PSV was de balans tussen kampioens­druk en relative­rings­ver­mo­gen kwijt

    PSV is sinds 1975 twintig keer kampioen van Nederland geworden. Het succes van de club is altijd gebaseerd geweest op een aantal belangrijke fundamenten. Topspelers, toptrainers en niet te vergeten kundige bestuurders konden in Eindhoven doorgaans werken onder uitstekende omstandigheden. Ze kweekten en voelden sinds de jaren zeventig kampioensdruk in een klimaat met rust en relativeringsvermogen, waarin vaak net wat meer kon dan elders.

PSV