Volledig scherm
Jürgen Locadia moet afwachten wat de aanklager beslist na het 'spuugincident'. © ANP Pro Shots

Opzettelijk spugen door Locadia lijkt lastig bewijsbaar

Het 'spuugincident' bij sc Heerenveen-PSV was zondag bijna iedereen ontgaan. 

Jürgen Locadia vertolkte in het Abe Lenstra Stadion de hoofdrol en Denzel Dumfries en scheidsrechter Kevin Blom bijrollen in dit voor de buitenwacht lastig te doorgronden gebeuren, van pakweg dertig seconden. Alle andere aanwezigen waren figuranten en/of waarnemers. 

Locadia lijkt op beelden te spugen naar Dumfries en Blom lijkt het gebeuren vanaf zijn positie te kunnen beoordelen. Lijkt, zoals er meer lijkt bij dit incident. De circulerende beelden geven geen honderd procent uitsluitsel. Op de eerste plaats is onduidelijk of er nu wel of geen speeksel op het shirt van de rechtsback van sc Heerenveen landt. Is dat het geval en is dat voldoende bewijsbaar, dan gaat Locadia misschien voor gaas. Het is nogal een afstand die de spits van PSV moet overbruggen om Dumfries te raken, maar er is vast een soort van spuugdeskundige die kan beoordelen of dat wel of niet mogelijk is. 

De aanklager van de KNVB lijkt in zijn zoektocht om Locadia te kunnen straffen mede afhankelijk van de verklaring van Dumfries. Als alleen de beelden uit het uitvak van PSV en van Fox Sports het bewijs vormen, lijkt het opzettelijk bespugen van de tegenstander erg moeilijk te bewijzen. 

PSV gaat er kennelijk vanuit dat geen opzet in het spel was. Was dat anders, dan had Locadia door de club zelf bestraft moeten worden. In dat geval had hij - zoals dat dan heet - in strijd gehandeld met de kernwaarden van de club. PSV lijkt, daar is het woord weer, daar niet vanuit te gaan en als het vanuit de aanklager tot een schikkingsvoorstel komt, zou ook hier dus wel eens een arbitragezaak van kunnen komen. 

PSV en Locadia kunnen tot woensdag om 10:00 een verklaring indienden. Daarna beslist de aanklager van de KNVB of er een schikkingsvoorstel of een vrijspraak volgt. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV