Volledig scherm
Jeroen Zoet verscheen zaterdag alvast in het Oranje. © Erwin Spek

'Oranje' Zoet moet hopen op het
voordeel van de twijfel

VIDEOEINDHOVEN - Deze week is het misschien wel nu of nooit voor PSV-keeper Jeroen Zoet bij Oranje. 

Bondscoach Danny Blind schoof de goalie eind vorig jaar in overleg met zijn staf aan de kant voor Maarten Stekelenburg. Zoet was nergens de fout in gegaan en voldeed aan de normen, maar verloor toch zijn plek. Nu komt Blind door een gebrek aan ritme bij de andere Oranje-kandidaten vermoedelijk weer uit bij de PSV-goalie. In Eindhoven zal niemand daarover verbaasd zijn. Zoet maakt nationaal en internationaal al twee seizoenen op rij een stabiele en Oranje-waardige indruk. Hij maakte vorige maand eenmaal duidelijk bij Blind om opheldering te hebben gevraagd en daarmee was voor hem de kous af. 

Artikel gaat verder onder de video.

Flitsend pak

Alleen in gebaar had Zoet zaterdagavond trek om het over het Nederlands elftal te hebben. Met een flitsend oranje pak hield hij in het Philips Stadion het doel van zijn club voor de vierde keer sinds de winterstop schoon. "Het was zeker niet de bedoeling om daar iets mee aan te geven richting de bondscoach", zei hij over zijn tenue. "In overleg met de sponsor van PSV zijn deze kleuren al eerder gekozen. Geel en groen is dit seizoen mogelijk, of oranje. Nu viel de keuze een keer hierop." Zoet kreeg van de omstanders het voordeel van de twijfel, zoals hij dat bij Oranje deze week normaal gesproken ook zal krijgen. 

Onvoorwaardelijk

Vorig jaar werd duidelijk dat Blind hem niet onvoorwaardelijk op één heeft staan, waar heel PSV hem juist op handen draagt. Trainer Phillip Cocu benadrukt bij voortduring hoe de doelman mentaal is gegroeid en dat hij zich niet door tegenslag laat beïnvloeden. "Maandag ga ik over het Nederlands elftal spreken, niet nu", zei Zoet na de winst op Vitesse over de naderende interland met Bulgarije. "Ik sta hier nu in Eindhoven en vindt dat het nu nog gewoon om PSV moet gaan. Ik ben blij met onze punten en richt me vanaf maandag volledig op Oranje."

Volledig scherm
Andrés Guardado in duel tijdens de wedstrijd tegen Vitesse. © PICS UNITED

Guardado

Naast Zoet mist Cocu de komende weken ook Héctor Moreno en Andrés Guardado bij de trainingen. De Mexicanen spelen met hun land tegen Costa Rico en Trinidad en Tobago. Of Guardado in actie kan komen, is nog niet duidelijk. Zaterdagavond liet hij zich twintig minuten voor tijd uit voorzorg wisselen. Guardado had naar eigen zeggen last van een hamstring, een kwetsuur waardoor hij in zijn hele carrière al vele tientallen wedstrijden moest missen. Volgens Cocu zal hij geen onnodige risico's nemen. Voor de winterstop lag Guardado er door hamstringproblemen meerdere weken uit tijdens een dubbel programma. 

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (38%)
  • Nee (11%)
  • Te vroeg om te zeggen (51%)
1273 stemmen