Volledig scherm
Voormalig PSV'er en VVV'er Edwin van Berge Henegouwen: "Misschien was ik bij VVV in de jaren tachtig een beetje de Clint Leemans van nu." © Rene Manders

Oud PSV'er Edwin van Berge Henegouwen werd een vedette bij VVV

Om te zeggen dat VVV dit seizoen furore maakt in de eredivisie is ietwat overdreven, maar de tegenstander van PSV van overmorgen presteert wel bijzonder goed. 

De échte gloriejaren van de Noord-Limburgse club dateren van 30 en 31 jaar geleden, waarin de bij PSV opgeleide Edwin van Berge Henegouwen als libero speelde. Twee keer werd VVV vijfde in de eindstand en dat zorgt bij de 56-jarige Eindhovenaar nog altijd voor trots. ,,Misschien was ik een beetje de Clint Leemans van de ploeg van nu. Allebei bijna volledig bij PSV opgeleid en daarna een stukje verderop doorgebroken." 

Reker

Van Berge Henegouwen had nog nooit in clubverband gevoetbald voor hij in 1970 op zijn negende bij PSV in de opleiding kwam. ,,Toen kon dat nog", zegt hij met respect voor het huidige scoutingsapparaat van de club. ,,Ik ben al die jaren een beetje met jeugdcoördinator en trainer Jan Reker opgeschoven en stapje voor stapje naar m'n debuut in het eerste elftal toegegroeid. Dat is het meest bijzondere moment. Al die jaren werk je er naar toe om het eerste elftal te halen en als het dan zover is, ben je dolgelukkig. Ik heb maar vier keer voor PSV in de eredivisie gespeeld, maar dat kunnen er toch niet zo heel veel zeggen. Er speelden veel gelouterde namen en als jeugdspeler kwam ik er niet door. Net als Clint twee jaar geleden een beetje. Bij VVV heb ik meer dan tweehonderd wedstrijden gespeeld en was ik helemaal op mijn plek. We speelden totaal anders dan nu en veroverden veel punten met een systeem met drie verdedigers en een libero, om in balbezit een man extra op het middenveld te creëren. Tegenwoordig zouden we in de omschakeling overlopen zijn."

Basisvoorwaarden

Na zijn carrière was Van Berge Henegouwen ook nog actief in Venlo; twee jaar geleden stopte hij bij de commerciële afdeling. Momenteel werkt hij weer in de autobranche. ,,VVV treft PSV nu niet op het meest geschikte moment", zegt hij na de zeperd van PSV van vorige week bij Willem II. ,,Wat daar gebeurde, heeft PSV vooral aan zichzelf te wijten. Spelers die op drie, vier meter staan te dekken en weinig intenties bij de duels. Dan vraag je ook bij PSV om problemen als de tegenstander wel alles wil brengen. Het zijn basisvoorwaarden en als die in orde zijn, is PSV normaal gesproken echt wel sterker dan VVV." De club wordt hier en daar al 'FC Gelijkspel' genoemd, omdat VVV bijna de helft van alles duels gelijkspeelde. ,,Ze hebben de zaken dit seizoen vaak heel knap voor elkaar en kapen vaak onverwacht nog een puntje. Dan kom je al een eind."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7811 stemmen