Volledig scherm
Hirving Lozano staat met Jürgen Locadia symbool voor de goede start van PSV in dit seizoen. © ANP

Overzicht: PSV kan de komende weken op recordjacht

PSV heeft de wind mee en kan zondag bij winst de toch al bijzondere cijfers over dit seizoen verder aanscherpen. 

PSV-trainer Phillip Cocu en zijn staf braken vorig jaar in deze periode het hoofd over PSV. Vier bezoeken in Eindhoven (van Feyenoord, FC Groningen, Heracles en FC Twente) kostten samen negen punten. In het eigen Philips Stadion leek het soms alsof de tegenstanders een nieuw soort voetbal hadden uitgevonden. Bussen voor de goal leken op niet te forceren brandkasten en als er toch volop kansen waren, ging het telkens op miraculeuze wijze mis. De ploeg voetbalde wekenlang tegen de klok en tegen zichzelf.

Volledig scherm
PSV verloor vorig jaar tegen FC Twente voor het laatst punten in eigen huis: Enes Ünal scoort hier de goal voor FC Twente, dat met een 1-1 naar Enschede terugging. © ANP Pro Shots

Precies een jaar later is PSV op recordjacht en lijkt ineens alles mee te zitten. De goals vallen de afgelopen duels bijna op bestelling en PSV scoorde de laatste vijf duels (op een goal na) net zo vaak als vorig jaar in de hele eerste seizoenshelft. Als FC Twente zondag thuis wordt verslagen, is sprake van één onafgebroken jaar eredivisie-suprematie in Eindhoven. PSV kan een perfecte score van 51 punten uit de laatste 17 thuisduels neerzetten en in de hele historie van de club kwam dat maar twee keer voor. Wie het drie maanden geleden had opgeschreven, was door iedereen met de vinger nagewezen en naar een kliniek voor mentale ondersteuning verwezen, maar PSV kan zondag en de komende weken nogal wat historische cijfers neerzetten. 

Veelbelovende getallen, met natuurlijk wel een garantie tot de volgende wedstrijd. Nog steeds zijn er twijfels over met name de defensieve kracht van PSV, dat voorin met scherp schiet. Cijfers die tegenstanders als FC Twente zullen motiveren om er zo snel mogelijk een einde aan te maken, maar ook statistieken die tegenstanders (zoals in de jaren tachtig) vooraf al kunnen verlammen. 

Een paar opvallende getallen op een rij:

Volledig scherm
In het Philips Stadion al 16 keer op rij een vertrouwd beeld. Ook de laatste 4 uitwedstrijden, inclusief die bij FC Volendam (bekertoernooi) won PSV. © Jasper Ruhe

21

Het mondiale topteam van PSV van midden tot eind jaren tachtig leek in Nederland schier onoverwinnelijk en bekroonde aan het einde van 1987 een serie van 21 thuiszeges op rij in de eredivisie. Een reeks waaraan wereldtoppers als Ruud Gullit, Søren Lerby, Eric Gerets, Ivan Nielsen en Ronald Koeman bijdroegen. Namen waarbij de huidige generatie in de schaduw staat, maar waar de PSV'ers van nu uiteraard maar wat graag een record van willen afpakken. Als ze zondag FC Twente kloppen, scherpen ze de op twee na beste serie aller tijden in het Philips Stadion verder aan tot 17 zeges op rij. In 2005 beëindigde FC Twente bij PSV een zegereeks in eigen huis van 18 duels.

Volledig scherm
Hirving Lozano blijkt vooralsnog een voltreffer voor PSV. © ANP

10

Hirving Lozano kan zondag de tweede speler ooit worden, die in zijn eerste negen eredivisieduels 10 keer heeft gescoord. Alleen Patrick Kluivert deed het hem bij Ajax in 1994 een jaar voor zijn geboorte voor. Huidig Serie A-vedette Dries Mertens begon in 2011 bij PSV zelfs met elf treffers in de eerste zeven eredivisieduels, maar had bij FC Utrecht al ervaring in de eredivisie opgedaan. Opvallend aan de goals van Lozano is dat ze stuk voor stuk uit open spel zijn ontstaan. De Mexicaan is bij een zorgvuldige dieptepass een dankbare ontvanger. Scoort hij overmorgen eenmaal, dan heeft hij al net zoveel treffers gemaakt als de topscorer van PSV van afgelopen seizoen: Gastón Pereiro.

Volledig scherm
Jürgen Locadia en Joshua Brenet juichen in Arnhem na een goal van Locadia. © Pim Ras Fotografie

50

Hij is er de afgelopen weken bijna tot vervelens toe aan herinnerd, maar Joshua Brenet kan tegen FC Twente voor de 50e keer ongeslagen blijven in eredivisieverband en dat heeft in de hele clubhistorie nog nooit een PSV'er gepresteerd. Overigens verloor ook Daniel Schwaab sinds zijn komst in juli 2016 naar Eindhoven nog nooit een nationale wedstrijd in het shirt van PSV. Hij kan zondag op 31 ongeslagen duels in de eredivisie uitkomen. 

Volledig scherm
PSV won dit seizoen elk duel waarin Gastón Pereiro in de basis begon (10). De duels waarin dat niet zo was, verloor PSV. © ANP Pro Shots

3

Opvallend bij PSV is dit seizoen ook dat Gastón Pereiro tien keer in de basis begon en PSV tien keer won. De drie duels dat hij niet startte, verloor PSV allemaal. Dat waren de wedstrijden tegen het Kroatische Osijek en de uitwedstrijd bij sc Heerenveen. 

Volledig scherm
De selectie van Guus Hiddink die in december 1987 een clubrecord neerzette met 21 eredivisieduels winst op rij in het Philips Stadion. © ANP

30

Als PSV zondag wint, is het de tiende zege in de eerste elf eredivisieduels en dat lukte de ploeg nog maar twee keer in de historie (in 1977 en 1987). In 1985, 1988, 1995, 1999, 2005 en 2006 had het Eindhovense team 28 punten na 11 eredivisiewedstrijden. In 1974, 1991, 1992 en 2005 waren er 29 punten na 11 duels en zondag kan PSV zelfs op 30 punten uitkomen. In 1977 had PSV 31 punten na 11 speelronden en in 1987 zelfs 33.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
2390 stemmen