Volledig scherm
Hoofd jeugdopleidingen Pascal Jansen van PSV. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Pascal Jansen: PSV-opleider in kostuum én trainingspak

,,Als het aan mij ligt, gaat het er vandaag nog uit", zegt Pascal Jansen als zijn mening over het kunstgras op De Herdgang wordt gepeild. 

,,Zo makkelijk is het alleen niet", zegt hij als hij over het hoofdveld aan de jeugdkant bij het trainingscomplex van PSV tuurt. "We nemen het mee bij de verbouwing die eraan zit te komen. In de wat verdere toekomst komt er waarschijnlijk een hybride-veld te liggen." Onder andere op dat natuurgras, met een aantal verstevigende plokken plastic, wil het nieuwe hoofd opleidingen van PSV de voetbalacademie verder professionaliseren.

Kostuum

Na een succesvolle periode als oefenmeester bij Jong PSV verruilde de 44-jarige Almeerder het trainingspak afgelopen zomer voor een kantoorkostuum. ,,Maar zeker niet helemaal", zo benadrukt hij. De leider op het jeugdcomplex bij PSV wil het sporttenue toch dagelijks om de ledematen blijven voelen. "Dat is misschien iets dat ik anders ga doen, vergeleken met mijn voorganger (Art Langeler, red.). Ik wil nóg iets dichter op het sportieve gebeuren zitten en bij alle jeugdelftallen regelmatig bij de training zijn", opent hij het gesprek. ,,De afgelopen jaren zijn veel dingen in gang gezet, die we nog verder aan kunnen scherpen. Er is winst te halen door bijvoorbeeld meer focus op linie- en positietrainingen en we hebben daarvoor veel expertise in huis. PSV beschikt wat mij betreft over een trainersvloot om U tegen te zeggen. Met bijvoorbeeld Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij, maar ook vele anderen, werken hier oud-spelers van naam en faam. Het zijn niet alleen bekende voetballers waarmee jeugdspelers een keer op de foto kunnen om ze naar PSV te krijgen of lokken. Welnee, ze doen er echt alles aan om onze talenten beter te maken en voor te bereiden op de stap naar het betaald voetbal."

Volledig scherm
Pascal Jansen werd vorig jaar vierde in de eerste divisie met Jong PSV. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Steentje

De lat is de afgelopen jaren omhoog gegaan op het jeugdcomplex, dat in 2020 de helft van de A-selectie van PSV moet leveren. Jansen droeg met Jong PSV, dat vorig jaar als vierde in de eerste divisie eindigde, aan de zijlijn al een steentje bij en een aantal talenten (Sam Lammers, Pablo Rosario, Dante Rigo) stroomde daar naar PSV 1. Ook van de andere jeugdelftallen van PSV wordt de komende seizoenen veel verwacht. De voorbereiding van het team van Van Bommel (onder 19) liep deze zomer bijvoorbeeld als een trein, met als hoogtepunt onlangs een 0-5 zege bij Ajax onder 19. ,,Het blijft altijd een momentopname, maar natuurlijk was dat voor ons een enorme opsteker en een bevestiging dat we op de goede weg zijn", zegt Jansen, die wil dat in de toekomst door alle elftallen heen dezelfde spelpatronen te zien zijn. ,,Een speler die uitkomt in een elftal vanaf PSV onder 17 moet klaar kunnen zijn voor een training bij de A-ploeg, als Phillip Cocu hem nodig heeft. Staat een nieuweling eenmaal op dat trainingsveld bij PSV 1, dan is het een kwestie van kansen pakken. We signaleren ook dat er daarna in bijna alle gevallen nog een lange weg te gaan is. Dat vraagt heel specifieke begeleiding. Spelers die bij het eerste elftal komen, hebben soms een ruime periode nodig om volledig te wennen aan alles dat daarbij binnen en buiten het veld wordt gevraagd. Dat onderkennen we nu beter dan een aantal jaren geleden."

Accenten

Naast het inkleuren van alle sportieve accenten wacht Jansen bij de jeugdopleiding bij PSV de komende maanden ook een ingrijpend facilitair proces. Dit seizoen neemt de club De Herdgang onder handen en verrijst een nieuw complex, met zelfs een klein stadion. "De planning is nu dat het bij het begin van seizoen 2018-2019 af is. Ik reken erop dat dat lukt." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV