Volledig scherm
peter kemper © Lars Omloo

Peter Kemper 75 jaar: Trouw aan PSV en de tuchtcommissie

Voormalig PSV-verdediger Peter Kemper maakte in Eindhoven de kampioenschappen van 1963 én 1975 als speler mee. Hij wordt vrijdag 75 en is weer volop actief bij de club.

'Ach kleintje, wat maak jij me nou", zegt Peter Kemper tegen Arne Skipper (nu 65 jaar, red.) van Sparta. We gaan terug naar 16 september 1974. Plaats van handeling is Het Kasteel, waar PSV een mini-stapje wil zetten naar de eerste landstitel sinds 1963. Kemper was er toen al bij en zit nu als ervaren rot nog steeds bij de ploeg. De Eindhovenaar buigt zijn hoofd een klein beetje richting de Deen en ziet hem tot zijn ontzetting theatraal naar de grond gaan. Even later verschijnt een rode prent voor het hoofd van Kemper. Kopstoot, zo luidt het arbitrale oordeel. "Ik had in vijftien jaar betaald voetbal nog nooit een gele of rode kaart gehad. Dit was een smetje, maar gelukkig wonnen we de wedstrijd uiteindelijk wel. En met dat kampioenschap kwam het ook goed."

Volledig scherm
Peter Kemper in Eindhoven, vandaag wordt hij 75 jaar. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Kemper, man met een vlekkeloze reputatie, krijgt in Zeist niet het voordeel van de twijfel en gaat voor gaas: 4 duels schorsing. PSV krijgt wat wisselgeld terug omdat bij dezelfde beslissing een boeking voor René van de Kerkhof werd teruggedraaid. "Dat was belangrijker voor PSV, omdat ik maar wisselspeler was." Vandaag de dag kan de in Den Haag geboren back wel om het voorval lachen. Het was een ervaring die hem later prima van pas kwam. Kemper zat na veertien seizoenen bij PSV liefst 33 jaar in de tuchtcommissie van de KNVB en moest soortgelijke voorvallen beoordelen. In zijn tijd waren er geen beelden die duizend keer afgedraaid konden worden en bovendien was de tuchtcommissie aanklager en rechter tegelijk. "Goed dat dat veranderd is, want zo kon je nooit tot onafhankelijke rechtspraak komen, hoewel we het naar eer en geweten hebben gedaan. Door mijn tijd bij de tuchtcommissie ben ik na mijn carrière lang niet aan PSV gelieerd geweest. Ik moest onpartijdig zijn en heb dat nooit als een probleem ervaren."

Volledig scherm
Peter Kemper, op archieffoto. De voormalig PSV'er bleef na zijn loopbaan sporten en was ook veel actief op de racefiets. © Rene Manders

d'Oude Glorie

De afgelopen jaren was de oud-onderwijzer weer vaak bij de club te vinden. Hij speelt een prominente rol bij het onderhouden en herstellen van het contact tussen PSV en oud-spelers en is bestuurslid van d'Oude Glorie. Kemper verbond ook als voetballer een belangrijk stuk PSV-historie omdat hij bij de opeenvolgende kampioenschappen van 1963 én 1975 al onder contract stond. "Voor een aantal mannen is het een waardevol uitje, maar in omvang blijft de groep nog vrij beperkt. Nu kunnen ze vijf keer per jaar een thuiswedstrijd bezoeken onder de vlag van d'oude Glorie en over dat aantal is overleg met de directie." Elke oud-speler, of het nu om één officiële wedstrijd of om vijfhonderd duels gaat, kan in principe aansluiten bij de club van voormalig PSV'ers. Zelf prijkt Kemper bijna bovenaan het lijstje van clubtrouwe voetballers. "Willy van der Kuylen en Willy van de Kerkhof zaten er natuurlijk nog langer dan ik. Daar ga ik mezelf sowieso niet mee vergelijken, dat zijn echte iconen van PSV. Verder ga je er niet zoveel vinden met veertien jaar achter elkaar PSV." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV