Volledig scherm
Phillip Cocu evalueert na dit seizoen. © Getty Images

Presteren om een over twaalf

EINDHOVEN - Phillip Cocu en de directie van PSV kregen deze week in tal van publicaties ongevraagd advies na de nederlaag tegen Feyenoord. 

Wie nog een euro zet op een kampioenschap van PSV in 2017 kan inmiddels bijna een heel huis verdienen. Daarmee is de bedrukte sfeer op De Herdgang en in het Philips Stadion direct verklaard. Iedereen weet dat het begin maart al een over twaalf is. 

Cocu wilde de klok niet verder vooruit draaien en zal pas na de komende tien wedstrijden van PSV vertellen hoe het plaatje bij de club er komend seizoen uit gaat zien. Hij wil geen spreekwoorden horen waarin de woorden 'nachtkaars' of 'verdronken kalf' voorkomen. "Ik besteed geen energie aan denken aan een derde plek. We gaan nu voor de tweede plaats en daarvoor moet alles aan de kant. Het is zeker nog mogelijk om de voorrondes van de Champions League te halen en daar is ons alles aan gelegen. Vanaf volgend jaar speelt ook de kampioen deze voorrondes en we moeten deze kans op waarde schatten."

Volledig scherm
PSV liet het liggen in de Kuip, afgelopen zondag. © Pim Ras Fotografie

Een crisisstemming was er deze week bij PSV niet, maar dat wil niet zeggen dat er intern niet kritisch naar elkaar is gekeken, zo bezwoer de oefenmeester van PSV gisteren. In de kranten verscheen een aantal lelijke stukjes, de achterban morde net iets harder dan binnensmonds en net als op het veld was PSV in de praatprogramma's op tv de grote verliezer. Toch was het allemaal wel te overzien voor de Eindhovenaren. Bij PSV leek niemand er echt van onder de indruk en sprong ook niemand uit de band. "Het was sowieso stil, de eerste dagen. Meerdere spelers hebben een aantal dagen nodig gehad om de wedstrijd van zondag te verwerken. Zelf neem ik ook altijd even de tijd na zo'n teleurstelling."

Vanaf eergisteren ging de blik definitief op Roda JC en is er scherp gewerkt, zo stelde Cocu gisteren in aanloop naar het duel van vanavond. "Zelf kan ik nu ook niet met een goed gevoel terugkijken. Dat zal sowieso pas na dit seizoen gebeuren. Het was vaak net een paar procent minder", aldus Cocu. "Onvoldoende honger", was de conclusie van technisch manager Marcel Brands eerder deze week. De positie van de trainer is echter niet in het geding. Zo onverstoorbaar als Cocu vaak was in de tweeënhalf  jaar dat veel lukte, is hij ook nu het minder gaat. "De stukjes in de krant kunnen we mooier maken door te winnen."

PSV