Volledig scherm
PSV-trainer Phillip Cocu kan bogen op fraaie statistieken, meldt Opta. © ANP Pro Shots

PSV-coach Phillip Cocu heeft beste winstpercentage ooit van alle ervaren eredivisiecoaches

PSV-trainer Phillip Cocu heeft van alle coaches die minstens 75 duels op de bank zaten bij een eredivisieploeg het hoogste winstpercentage aller tijden in de eredivisie. Dat berekende statistiekenbureau Opta. 

De oefenmeester van PSV pakt vooral sinds eind 2013 met zijn ploeg veel meer punten dan PSV de jaren daarvoor deed. De cijferaars van Opta kwamen tot de conclusie dat Cocu procentueel gezien de meeste duels gewonnen heeft van alle ervaren coaches. Dat is in 73% van de wedstrijden het geval geweest. 

311 punten

Uit de laatste 127 duels met Cocu in de eredivisie als hoofdcoach op de bank, pakte PSV 311 punten. Dat is bijna 2,45 punt per wedstrijd. Zes keer ontbrak hij in een wedstrijd, waarvan vijf maal vanwege ziekte en eenmaal vanwege een schorsing. In zijn 16 eerste duels met PSV pakte Cocu maar 20 punten, oftewel 1,25 punt per wedstrijd. Als interim-coach zat Cocu in seizoen 2011-2012 negen duels op de bank bij PSV, waarin de club 21 punten pakte. 

348 punten

In totaal heeft de club in de eredivisie onder zijn (interim-)leiding dus 352 punten gepakt, uit 151 wedstrijden. Dat is 2,33 punt per wedstrijd en met zo'n gemiddelde komt een ploeg na 34 duels uit op ruim 79 punten. De laatste vier jaar, dus vanaf eind 2013, ligt dat gemiddelde op ruim 83 punten. PSV werd onder leiding van Cocu twee keer kampioen, een keer vierde en derde. In het jaar waarin hij kortstondig interim-coach was, eindigde PSV ook als derde. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Schaduwschutter Pereiro blijft hard trainen na teleurstelling: ‘We laten samen zien hoe het moet’

    Schaduw­schut­ter Pereiro blijft hard trainen na teleurstel­ling: ‘We laten samen zien hoe het moet’

    Gastón Pereiro was tot zaterdagavond de laatste PSV'er die in een officieel duel in reguliere tijd een penalty had gemist. Op 22 januari 2017 ging zijn strafschop er in de thuiswedstrijd tegen Excelsior niet in. Daarna werkte hij zich alsnog op tot de vaste strafschoppennemer van PSV, nadat eerst Siem de Jong een einde maakte aan een waar penaltycomplex van PSV en Marco van Ginkel zelfs uitgroeide tot een penaltyfenomeen.
  2. Steven Bergwijn heeft van 2018 zijn jaar gemaakt en is een vedette in de eredivisie geworden

    Steven Bergwijn heeft van 2018 zijn jaar gemaakt en is een vedette in de eredivisie geworden

    Steven Bergwijn kreeg tot het einde van 2017 regelmatig te horen dat hij veel dreiging had, maar dat het rendement te vaak uitbleef. Dit jaar heeft de aanvaller van PSV op alle fronten enorme progressie geboekt. Met 14 treffers en 13 assists in de eredivisie in 2018 onderstreept hij zijn dadendrang. In seizoen 2018-2019 is hij in zestien duels bij vijftien goals betrokken. Steven Bergwijn is een vedette in de eredivisie geworden.

PSV