Volledig scherm
Paul van Kemenade is een van de cultuurbewakers van PSV. © FotoMeulenhof

PSV-cultuurbewaker Van Kemenade: 'Een frisse geest blijft nodig'

Al bijna veertig jaar loopt Paul van Kemenade (49) mee bij PSV. De uitbater van De Herdgang over de ontwikkelingen op het trainingscomplex.

'Ik zou maar even wachten met dat interview", zegt Paul van Kemenade met een knipoog als hij net na het debacle van PSV in Osijek een verzoek voor een gesprek krijgt. ,,Als de rust is wedergekeerd, doe ik graag mijn verhaal."

Vaak wordt hij cultuurbewaker genoemd of, in woord wat oneerbiediger, een meubelstuk op De Herdgang. En zo'n cultuurbewaker weet ook wel dat bijna geen enkele PSV-aanhanger net na een zeperd van jewelste op een rustig leesverhaal uit de schoot van PSV zit te wachten. Dan is er bij de buitenwacht een zoektocht naar verklaringen voor het falen, worden schuldigen aangewezen en raken ratio en gevoel soms ver van elkaar verwijderd. Van Kemenade kan dan zijn rol pakken. De avond voordat Fred Rutten in maart 2012 werd ontslagen, stuurde hij bijvoorbeeld een sms'je naar de coach. ,,Kaasplankje? Zo in Acht?" Rutten kwam naar Acht - het ging niet of nauwelijks over voetbal - en werd de dag erop weggestuurd. ,,Je weet wat er kan en gaat gebeuren, maar op die momenten moet je elkaar steunen."

Volledig scherm
Paul van Kemenade, Liesbeth van Kemenade, Dries Mertens en Mart van den Heuvel in 2013, bij het afscheid van Dries Mertens op De Herdgang. © Gratis

Hoewel het Van Kemenade (49) allemaal weinig uitmaakt hoe hij aangeduid wordt, is die term 'cultuurbewaker' zeker geen volledige omschrijving van zijn rol bij PSV. Hij en zijn tweelingzus Liesbeth zijn al een kleine twintig jaar hoofdverantwoordelijk voor de voeding voor, het welbehagen van de PSV'ers en de omstandigheden op het trainingscomplex van de club. ,,Ik heb ongetwijfeld dingen van mijn vader meegekregen, maar doe het op mijn eigen manier en wil hem niet gaan nadoen", zegt hij na bijna veertig jaar 'rondlopen' bij PSV. Zijn vader noemde het altijd 'in de weg lopen', maar zover gaat zijn nazaat niet. Samen met voormalig verzorger en huidig team-manager Mart van den Heuvel (64) hebben de Van Kemenades een status-aparte bij PSV. Ze staan tussen en soms boven alle partijen, bijvoorbeeld als er flinke heisa is op de doorgaans rustige Herdgang.

Volledig scherm
Harrie van Kemenade, de vader van Paul, geniet in zijn rol en brengt Ruud van Nistelrooij een gegrild kippeboutje. Links Jan Vennegoor of Hesselink en rechts Arnold Bruggink. © Rene Manders

Van Kemenade senior was vanaf 1978 de man die het trainingscomplex van PSV uitbaatte. Aan de hand van vader Harrie zag de jonge Paul alles langskomen. Hij groeide op in de tijd waarin Willy van der Kuijlen en Willy en René van de Kerkhof schitterden en zag als adolescent het slagvaardige PSV van midden jaren tachtig toetreden tot de wereldtop. Met het naderen van de komst van Abraham zou hij nu in theorie van elke speler de vader kunnen zijn. ,,Ik heb twee schatten van kinderen."

Begeleiding

Bijna twee decennia geleden vroeg zijn in 2014 overleden vader hem en zus Liesbeth om op De Herdgang de zaak over te nemen van hem en moeder Mies. ,,Vader kon zich op zijn manier tussen iedereen bewegen en dwong daarmee overal respect af", zegt Van Kemenade. ,,De begeleiding vraagt veel meer dan vroeger. In de afgelopen jaren is in de voedingspatronen van spelers veel veranderd en momenteel wordt bijna alles bijgehouden. Die ontwikkelingen horen bij topsport, hoewel er ook altijd ruimte moet blijven voor een frisse geest. Niet alles is te meten en het is belangrijk om je dat te blijven realiseren. Ook klikken tegenwoordig altijd de mobieltjes en wordt vrijwel alles bij een open training direct geregistreerd. Dat was tot een aantal jaar geleden allemaal anders en maakt dat hier ook dingen veranderen."

Volledig scherm
Paul van Kemenade als uitbater van De Verlenging, samen met het personeel. Derde van links zijn vrouw Sandra, geheel links zijn zwager Erik Swinkels. © Jurriaan Balke

In nauwe samenwerking met een diëtiste zorgen de Van Kemenades voor de inwendige mens bij PSV, waar toegankelijkheid en gastvrijheid nog steeds kernwaarden zijn. ,,Er moet voldoende ruimte blijven voor supporters om bij de club te komen", vindt Van Kemenade. ,,Maar aan de andere kant moet er ook begrip zijn als een trainer in het wat ruigere mediaklimaat van nu een of een paar keer per week rust wil creëren voor de groep. De marges in topsport zijn flinterdun en als het kan helpen om bijvoorbeeld een tactische training achter gesloten deuren te doen, moet dat maar een keer. PSV is sinds mijn jeugd altijd een club geweest waar het kampioenschap het doel was, maar wel met behoud van de open PSV-cultuur. Ik denk dat wij vergeleken met andere clubs nog altijd goed aan het doel en die norm voldoen."

Volledig scherm
Open trainen hoort bij PSV, maar Paul van Kemenade vindt ook dat er begrip moet zijn voor een trainer die af en toe kiest voor een besloten sessie. Op de foto een van de vaste Herdgang-bezoekers Tiny Timmermans. © Jean Pierre Reijnen

Overuren

Vooral in zomervakanties is het druk op De Herdgang en draait Van Kemenade, eveneens uitbater van De Verlenging, veel overuren. Dagelijks komen soms honderden bezoekers naar De Herdgang, die komend seizoen aan de jeugdzijde volledig verbouwd wordt. ,,In de laatste weken van de vakantie pakken mensen vaak nog een PSV-dagje mee, leert de ervaring. Of we daar entree voor kunnen vragen? Ik vind dat niet echt bij PSV passen, of het moet zijn dat de mensen er iets voor terugkrijgen in de vorm van een drankje of iets tastbaars."

Wat hij zich ook niet kan voorstellen, is een leven zonder PSV. ,,Maar ik wil me wel blijven ontwikkelen en dat kan. En ik heb ook een leven buiten PSV, bijvoorbeeld bij de voetbalvereniging in Acht. Het is goed om zelf soms ook even afstand te kunnen nemen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV