Volledig scherm
Phillip Cocu na de 1-3 van PSV in Utrecht. © ANP Pro Shots

PSV duwt met tactische ingreep sombere voetbalzomer verder weg

PSV had zondag in de tweede helft geen kind meer aan FC Utrecht, nadat het op een toch al indrukwekkende 1-4 was gekomen. 

Wat er was gebeurd als Jeroen Zoet de ploeg bij een 1-1 stand niet van een achterstand had gered? Feit blijft dat voetbal een totaal onvoorspelbaar spel blijft, met dit weekend als de climax van die onvoorspelbaarheid. Zoet was weer eens uitermate belangrijk voor PSV, maar zal niet veel aandacht krijgen. Die is begrijpelijkerwijs voor de man die vier keer op het scorebord stond: Jürgen Locadia. 

Terwijl PSV-trainer Phillip Cocu zondag na afloop zijn tactisch plan ontvouwde, waarin Gastón Pereiro en Derrick Luckassen een belangrijke rol speelden, luisterden alle journalisten aandachtig mee. Pereiro had bij balbezit van PSV en de tegenstander een andere rol en PSV kon daardoor grip op het middenveld houden. Met Derrick Luckassen in de ploeg koos de trainer niet voor een vijfde verdediger, maar gaf hij body aan de middenlinie. Voor zijn komst naar PSV gaf Luckassen al aan als centrale verdediger én als nummer zes te kunnen spelen en in die rol kon hij vandaag dan ook Zakaria Labyad afstoppen. 

Volledig scherm
PSV-speler Nicolas Isimat-Mirin maakt de overtreding op FC Utrecht speler Jean Christophe Bahebeck. © ANP Pro Shots

Wijzigingen

Cocu heeft sinds de zomer nogal wat wijzigingen doorgevoerd in verschillende duels en hamert er voor elk duel op dat tactische ingrepen nodig kunnen zijn. Daarmee neemt hij het risico dat er geen automatismen ontstaan en voedt hij wellicht onzekerheid binnen zijn groep, maar kan hij tegenstanders ook verrassen. Dat leek vandaag in Utrecht het geval. "Volgende week tegen Willem II kan het wat betreft de bezetting in onze ploeg weer anders zijn", voegde hij aan het slot van zijn betoog nog toe. 

Quote

Volgende week tegen Willem II kan het wat betreft de bezetting in onze ploeg weer anders zijn

Phillip Cocu

De gekozen tactiek met veel vrijheden voor Hirving Lozano en Jürgen Locadia was in Utrecht een wapen en vriend, waar de benen van Locadia het meest van profiteerden. Met een assist en vier goals is hij de superstijger van de week in het klassement van meest waardevolle spelers (in goals en assists). Locadia werd door Cocu op 31 augustus op het nippertje afgehouden van een stap naar Engeland en hoorde nota bene bij een medische keuring in Geldrop dat hij niet weg mocht. Het kan hem helpen om dit jaar de laatste stap in de eredivisie te zetten. Locadia is altijd een talentvolle spits geweest, maar bleef de afgelopen jaren (mede door een blessure) nog steken tussen top en talent. Er waren periodes van bevestiging, zeker rondom en tijdens de Champions League-duels met Atlético Madrid, maar ook fases van twijfels. Locadia heeft het absoluut in zich om per seizoen 20 tot 25 goals te maken en moet zich nu eindelijk een heel seizoen zien te bewijzen. Hij is bijna 24 en voor hem begint het dan pas echt. Met zo'n aantal maakt hij komende zomer misschien wel een transfer die veel meer aanspreekt dan de deal die nu is afgeblazen. 

Hoogzomerse oprisping

Locadia bleef en de succesvolle ingreep van Cocu leidde in Utrecht tot een hoogzomerse oprisping, na een paar donkere maanden. De afgelopen jaar zo geplaagde coach toonde zich in augustus pragmatisch en heeft met het door de buitenwacht bekritiseerde materiaal de koppositie tóch in handen gekregen. Vooralsnog geeft hij de criticasters lik op stuk, al zal moeten blijken of PSV over een heel seizoen gemeten stabiel genoeg is. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV