Volledig scherm
Willy van der Kuijlen wordt met de UEFA Cup in zijn handen door supporters het veld rondgedragen.

PSV en de UEFA Cup-zege van 9 mei 1978

40 JAAR GELEDENHet is vandaag precies 40 jaar geleden dat PSV de eerste Europese prijs uit zijn historie pakte. Dankzij een 3-0 thuiszege op Bastia pakten de Eindhovenaren in 1978 de UEFA Cup. Nadat het heenduel in Frankrijk in 0-0 eindigde zorgden doelpunten van Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen voor feest in het Philips Stadion.

PSV speelde in het seizoen 1977/1978 twaalf duels om uiteindelijk de beker omhoog te kunnen houden. Tegenstanders waren Glenavon (Noord-Ierland), Widzew Lodz (Polen), Eintracht Braunschweig (Duitsland), FC Magdeburg (Duitsland), Barcelona en Bastia. Van de twaalf duels won PSV er negen, speelde het één keer gelijk en verloor het twee keer.  Hoewel de in de finale Bastia wachtte, zag Willy van de Kerkhof de halve finale tegen Barcelona als dé finale. 

Topscorer

Volledig scherm
Gerrie Deijkers.

Topscorer namens de Eindhovenaren dat Europese-seizoen was Gerrie Deijkers, met 8 doelpunten. Harry Lubse volgde met 6 en Willy van der Kuijlen scoorde 5 keer.

Voor PSV kwamen dat seizoen 16 spelers in actie in het Europese toernooi. Jan Poortvliet en Ernie Brandts misten geen minuut. Tom Smits kwam tot twaalf minuten. In het uitduel met Widzew Lodz kwam hij als invaller binnen de lijnen voor Gerrie Deijkers. 

Dit zijn alle PSV'ers uit het Europese seizoen 1977/1978 met hun speelminuten:

Jan Poortvliet (1080)
Ernie Brandts (1080)
Adrie van Kraay (1070)
Gerrie Deijkers (1069)
Harry Lubse (1066)
Jan van Beveren (1035)
Willy van de Kerkhof (1015)
Willy van der Kuijlen (967)
Huub Stevens (961)
Cees Krijgh (900)
René van de Kerkhof (859)
Nick Deacy (446)
Guy François (167)
Paul Postuma (116)
Ton van Engelen (45)
Tom Smits (12)

Volledig scherm
Het elftal van PSV voor aanvang van de UEFA Cup-finale tegen Bastia. Staand vlnr.: Jan Poortvliet, Jan van Beveren, Huub Stevens, Ernie Brandts, Cees Krijgh en Harry Lubse. Zittend: René van de Kerkhof, Adrie van Kraaij, Willy van de Kerkhof, Willy van der Kuijlen en Gerrie Deijkers.

Finale 9 mei 1978

29.000 toeschouwers zagen PSV met 3-0 winnen in de finale in Eindhoven. Toen werd de finale nog over twee wedstrijden gespeeld. In Frankrijk werd het twee weken eerder 0-0. Coach Kees Rijvers stuurde de volgende elf spelers het veld in: Jan van Beveren; Huub Stevens,  Adrie van Kraay, Ernie Brandts, Kees Krijgh; Willy van de Kerkhof, Jan Poortvliet, Willy van der Kuijlen; René van de Kerkhof, Harry Lubse, Gerrie Deijkers. In de 79ste minuut viel Nick Deacy in voor Adrie van Kraay. Willy van de Kerkhof opende in de 24ste minuut de score, waarna Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen na rust voor de 3-0 eindstand zorgde. 

Volledig scherm
Aanvoerder Willy van der Kuylen, in Bastia shirt, toont de felbevochten trofee aan het enthousiaste publiek. © ANP
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV