Volledig scherm
Huub Stevensfoto ANP

PSV en Huub Stevens komen er niet uit

ZEIST - Een onderbreking van minder dan tien minuten bood gisteravond geen soelaas in de arbitragezaak tussen PSV en oud-trainer Huub Stevens. De partijen slaagden er niet in om tijdens een korte ingelaste pauze tot een schikking te komen over hun conflict. De arbitragecommissie zal nu over drie à vier weken uitspraak doen.


Commissievoorzitter mr. Francken riep PSV en Stevens op om overeenstemming te bereiken over een eventuele schadevergoeding voor uitspraken die de oud-coach in diverse interviews heeft gedaan. "In het slechtste geval speelt u beiden quitte of dubbel", waarschuwde Francken. Ook wees hij erop dat in een later publiekelijk vonnis alle geëiste en niet betaalde bedragen bekend zou worden gemaakt. Iets waarvoor zowel Stevens als PSV gisteravond wilde waken. PSV ging echter niet akkoord met het voorstel dat mr. Eric Vilé namens Stevens deed. Ook voorafgaand aan de zitting had een dergelijke poging gefaald.

Stevens daagde PSV voor de commissie, omdat zijn oud-werkgever niet aan alle financiële verplichtingen heeft voldaan. PSV weigert de helft van het afgesproken bedrag in de beëindigingsovereenkomst van 29 januari 2009 te betalen, omdat Stevens zich in mei 2009 tegen de afspraak in negatief zou hebben uitgelaten over de club. Om die reden eist PSV ook het reeds betaalde bedrag terug. Vilé claimde dat 'de ernst van de eventuele wanprestatie' een dergelijke actie niet rechtvaardigt.

Ook bestreed hij dat de uitlatingen van Stevens schade zouden hebben berokkend aan de club en sprak hij van een 'opbouwende waarschuwing'. Reker zegt wel degelijk schade te hebben gevoeld. "Het is een wonder dat ik mijn functie bij PSV heb kunnen behouden" , aldus de algemeen directeur. "Ik heb heel veel last gehad van de uitspraken van Stevens en was lange tijd de gebeten hond bij de supporters."

Advocaat mr. Hugo Nieuwenhuizen van PSV stelde dat de club zich 'zeer correct en gul' heeft opgesteld door überhaupt een vergoeding te betalen voor een coach die zelf opstapte. Vilé vond dat de club daarmee juist schuld bekende voor de ontstane crisissituatie.

Ook vergoelijkte Stevens de gegeven interviews (in De Telegraaf en Voetbal International) door te stellen dat zijn werk bij PSV 'structureel was ondermijnd' door Reker. Hij schetste een uitvoerig beeld van - in zijn ogen - niet nagekomen afspraken en valse beloftes, zoals de samenstelling van de technische staf. " Stevens heeft geen vertrouwen en geen respect ervaren", aldus Vilé. "Hierover zou hij uren kunnen vertellen."

Ook zou Reker zich volgens Stevens zélf schuldig hebben gemaakt aan negatieve uitlatingen over hem. "Daardoor heeft Stevens zijn positie eind januari als onhoudbaar ervaren", betoogde Vilé.

De arbitragecommissie gaf gisteravond om half tien aan dat ze alle uitspraken in kranten, tijdschriften en televisieprogramma's nog eens de revue wil laten passeren alvorens met een oordeel te komen.

  1. PSV gaat Europa uit met nieuwe wanprestatie
    PREMIUM

    PSV gaat Europa uit met nieuwe wanpresta­tie

    PSV heeft donderdagavond met een kater afscheid genomen van het internationale toneel in dit seizoen. Niet met de vooraf al bijna ingecalculeerde tien punten en wat teruggewonnen prestige, maar met een gelijkspel tegen het matige Rosenborg. De Noren hadden na 120 pouleduels van 48 teams in de Europa League als enige ploeg nul punten verzameld. In het Philips Stadion hielden ze PSV op 1-1 en dat was opnieuw een regelrechte wanprestatie van de Eindhovenaren.

PSV