Wim Rip was sinds 2012 in dienst van PSV.
Volledig scherm
Wim Rip was sinds 2012 in dienst van PSV. © BSR/SOCCRATES

PSV gaat na dit seizoen door zonder video-analist Wim Rip

PSV gaat na dit seizoen verder zonder video-analist Wim Rip (59), die de afgelopen acht jaar in dienst was bij de club. Rip was al die tijd onderdeel van de technische staf en had een belangrijke rol bij het analyseren van wedstrijden van PSV. Ook stelde hij bijvoorbeeld beelden samen aan de hand waarvan spelers zich goed voor konden bereiden op hun tegenstander.

In de nog samen te stellen nieuwe technische staf onder toekomstig trainer Roger Schmidt is geen plaats meer voor Rip, die al meer dan dertig jaar ervaring in de voetballerij heeft. Voor hij naar PSV kwam, had hij ook bij het Nederlands elftal zijn sporen verdiend. Rip werkte bijvoorbeeld onder bondscoach Bert van Marwijk binnen de technische staf die het succesvolle WK van 2010 begeleidde, waarin Oranje de finale haalde. Bij NEC heeft Rip een grote staat van dienst en was hij ook een tijdje interim-hoofdcoach.

Rip verwierf in december 2017 ongewild grotere bekendheid omdat hij een hartinfarct kreeg tijdens FC Groningen-PSV. Hij herstelde volledig en kon de PSV-titel van 2018 tot vreugde van de toenmalige selectie meevieren. Met toenmalig aanvoerder Marco van Ginkel startte Rip in die periode ook een actie waarmee aandacht werd gevraagd voor het belang van buurt-AED’s, defibrillatoren waaraan Rip zijn overleving dankt.

PSV