Volledig scherm
Bij PSV was de druk in het begin van 2012 kennelijk hoog. © Ronald Otter

PSV gaf Troost zijn
gewenste podium

EINDHOVEN - Topsporters moeten in de strijd om de laatste paar procenten soms de grenzen opzoeken. De fysieke en psychische druk is tijdens hun carrière vaak hoog en elk detail dat zou kunnen helpen, is welkom. Wie zich wil verheffen, moet pijn kunnen lijden, zichzelf opofferingen getroosten en open staan voor nieuwe dingen.

Tegen die achtergrond zijn binnen elke sport wel een paar zelfbenoemde wonderdokters of zieners met bijzondere gaven te vinden, die soms succes weten te boeken en daarvoor ook goed betaald worden. De hunkering naar roem is zo groot en de prestatiedruk zo extreem, dat de ratio bij bestuurders en sporters niet meer het enige kompas blijft. Sommige sporters zijn sterk bijgelovig en zweren zonder wetenschappelijke verklaring bij bepaalde routines. In veel takken van sport (bijvoorbeeld voetbal en wielrennen) is de druk van buitenaf zo hoog, dat 'goeroes' een status opbouwen. Het werk van deze mensen zou een mentale of fysieke prikkel kunnen geven, waarbij ook kan worden ingezet op wat er tussen hemel en aarde gebeurt. Kenmerkend voor de betrokkenen is vaak dat ze erg vasthoudend zijn en hun gelijk willen opdringen, werkelijk tot vervelens toe. In andere werelden waar de druk hoog kan zijn (bijvoorbeeld de gezondheidszorg, of rondom financiële markten) duiken eveneens allerlei 'zieners' op. 

Ook bij PSV was de nood in het begin van 2012 kennelijk heel hoog en is wel eens gesproken met John Troost, zo'n zelfbenoemde en ook verguisde goeroe. Nooit werd duidelijk of daarbij nu wel of geen sprake was van harde financiële afspraken. Troost vond van wel en achtervolgt PSV tot op de dag van vandaag. In juridische termen moet de zogeheten pre-contractuele fase voorbij zijn om verplicht te zijn tot een betaling. 

Volledig scherm
Het bankafschrift en betalingsbewijs van PSV dat John Troost toonde via PowNed. © Youtube, screenshot PowNed

En PSV? De club weet het niet en wil het eigenlijk ook niet weten en heeft zich via het eigen kampioenschap in 2016 in de vingers gesneden, zo lijkt het. Door Troost rondom de wedstrijd tegen De Graafschap een aanbod te doen, iets wat drie weken geleden in De Gelderlander al door Troost werd aangegeven, heeft hij exact gekregen wat hij wilde. Erkenning en zijn ultieme podium. Betaling door een A-merk in de sport én in zijn ogen een extra legitimatie om tot de dag van vandaag nog meer te eisen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV
    PREMIUM

    Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV

    Wie PSV door de eredivisie ziet marcheren, vraagt zich soms af waar het dit seizoen nog mis kan gaan. Minstens twaalf keer winnen vanaf de competitiestart, dat lukte voorheen alleen Ajax (1995-1996) en PSV (1987-1988). Opvallend detail is dat deze teams allebei de finale van de Champions League (in 1988 nog Europa Cup 1) haalden, waar PSV nu uitgeschakeld lijkt. De ploeg kan zich waarschijnlijk volledig op de competitie richten. Welke gevaren zijn er nog voor PSV?

PSV