Volledig scherm
Steven Bergwijn is de uitzondering die de regel bij PSV bevestigt. © ANP

PSV geeft nieuwe jeugdspelers
al jaren bijna geen kans meer

EINDHOVEN - De entree van Sam Lammers (20) bij PSV in het duel met FC Groningen was een belangrijk keerpunt voor de Eindhovenaren. Sinds begin 2014 kregen nieuwe talenten uit de jeugdopleiding bij PSV bijna geen kansen meer. 

Alleen Steven Bergwijn kwam in de eredivisie tot een pak wedstrijden. Met 31 duels en bijna 1.000 speelminuten is hij de uitzondering die de regel bevestigt: PSV geeft nieuwe jeugdspelers al jaren bijna geen kansen meer in de competitie. 

De afgelopen 3,5 jaar waren er naast Bergwijn nog 7 debutanten in de eredivisie. Hun invalbeurten waren echter nauwelijks serieus te nemen. Rai Vloet kwam nog tot de meeste wedstrijdminuten, in 9 duels. Hij stond in totaal nog geen volle wedstrijd op het veld in de competitie: 86 minuten. Sam Lammers kreeg in de competitie één serieuze invalbeurt (afgelopen zondag) en staat nu in totaal op 55 minuten PSV 1 in de eredivisie. De andere vijf invallers (Boljevic, Alberto, Koch, De Wijs, Lundqvist) kwamen samen slechts tot 22 wedstrijdminuten, waarvan Lundqvist er 14 maakte. Anderen, waaronder Jong PSV-topscorer Albert Gudmundsson en middenvelder Pablo Rosario, kregen helemaal geen speeltijd. 

Trainer Phillip Cocu startte bij PSV in 2013 en maakte toen kortstondig furore met een groep die barstte van de nieuwe, door PSV zelf opgeleide jeugdspelers: Bakkali, Memphis, Locadia, Brenet, Hendrix en Zoet. Knapen die samen even de wereld verbaasden en daarna een van de grootste dips in de clubhistorie meemaakten. Het roer ging dus weer om. De komst van Bryan Ruiz in januari 2014 markeerde een tijdperk waarin een andere wind ging waaien en sindsdien brak geen enkel nieuw talent meer echt door. 

Technisch manager Marcel Brands liet dinsdag in De Telegraaf nog optekenen dat PSV onlangs in het competitieduel met Ajax meer eigen kweek op het veld had staan dan de Amsterdammers. Die momentopname kan echter niet verhullen hoe de situatie werkelijk is. Bij Ajax kregen jeugdspelers sinds 2014 in de eredivisie een veelvoud van het aantal speelminuten dan het aantal dat nieuwelingen bij PSV kregen. Dit seizoen alleen al kregen Justin Kluivert, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Abdelhak Nouri en de van Willem II overgekomen jonge Frenkie de Jong in Amsterdam serieuze kansen in de eredivisie. 

PSV