Volledig scherm
Cody Gakpo. © Thomas Bakker

PSV heeft een punt: Regels voor beloftenteams schieten door

Het was bijna gênant, de manier waarop de beloftenteams (waaronder Jong PSV en Jong Ajax) de vorige seizoenen soms zorgden voor competitievervalsing op het tweede niveau van Nederland.  

Op maandag haalden de beloftenteams in de eerste divisie aantoonbaar meer punten dan op vrijdag. Waarom? De beste talenten speelden op de maandagen, omdat de hoofdtrainers hen niet op vrijdagen wilden opstellen.  Daarmee hielden ze voldoende opties over voor de wedstrijd van het eerste elftal op zaterdag of zondag. 

Wie niet bij het eerste elftal meedeed, kon op maandag altijd nog spelen. Zo werd de maandag meestal gehaktdag en vrijdag regelmatig, zeker in het begin van het seizoen, een baaldag voor de beloften. Naarmate het seizoen vorderde, werden de verschillen tussen maandagen en vrijdagen kleiner omdat het niveau van de minder getalenteerde beloften omhoog ging of goede spelers vanuit de onder 19-elftallen doorgeschoven werden. 

Serieuze competitie

Maar toch. Dat er op maandag soms zeven, acht of zelfs negen andere spelers dan de vrijdag daarvoor op het veld stonden, had natuurlijk niets met een normale deelname in een serieuze competitie te maken. Terecht is de regeling voor de beloftenteams afgelopen zomer veranderd, maar er is te rigoureus ingegrepen.
Spelers boven de 23 jaar kunnen überhaupt niet meer uitkomen bij Jong PSV en wie in het weekend op het wedstrijdformulier bij PSV 1 staat, mag maandag niet meer voetballen in de eerste divisie.
Gevolg is dat de talenten nu te weinig aan spelen toekomen. Spelers als Michal Sadilek, Mohammed Ihattaren en Cody Gakpo konden sinds het begin van dit jaar te weinig minuten maken. Ze worden afgeremd in hun ontwikkeling, wat nog eens werd onderstreept via een fraaie grafiek in De Telegraaf van zaterdag. 

Hoe dat komt? Op vrijdag willen de hoofdtrainers nog steeds hun opties voor het eerste elftal voor zaterdag of zondag beschikbaar houden. En maandag mogen de talenten die het tot een selectie voor het eerste elftal schopten niet meer spelen. 

PSV wil van die regeling af en wil dat er een mogelijkheid komt om minimaal een dispensatiespeler van 23 jaar of ouder op te stellen. Zo niet, dan is er bijvoorbeeld voor geblesseerde spelers van die leeftijd bijna geen mogelijkheid om weer aan te haken.
Bovendien willen de Eindhovenaren dat er dispensatiemogelijkheden komen voor de maandag om in ieder geval enkele talenten op te kunnen stellen. Daaraan moet een maximum worden gesteld om de vervalsing van vorig seizoen te voorkomen. 

De clubs in de eerste divisie zullen er ongetwijfeld iets voor terug willen. Het is aan het vergadercircuit om eruit te komen en daarbij moeten de clubs op het tweede plan ook oog hebben voor het grotere geheel. De functionarissen uit de praktijk (Mark van Bommel, Ernest Faber, Dennis Haar) hebben al een duidelijk signaal afgegeven en wijzen er bijvoorbeeld op dat Frenkie de Jong, Pablo Rosario en Steven Bergwijn hun ontwikkeling via de eerste divisie konden versnellen. Uiteindelijk komt dat niet alleen Ajax en PSV (en ook FC Utrecht en AZ), maar ook de rest van het Nederlands voetbal ten goede. 

PSV