De 3-0 van Hirvin Lozano.
Volledig scherm
De 3-0 van Hirvin Lozano. © ANP

PSV houdt Helmond Cup in Eindhoven na zege op Ajax

Door de afgetekende 3-0 overwinning op Ajax gaat PSV niet alleen nog ruimer aan de leiding in de eredivisie, de ploeg van Mark van Bommel neemt meteen een bijzondere trofee over van de rivaal uit Amsterdam: de Helmond Cup.

De Helmond Cup is een fictieve beker, die begin 2007 in het leven werd geroepen door de familie Huisman uit Hillegom. Van huis uit geen supporters van Helmond Sport, maar wel gecharmeerd van het welbekende clublied 'Vur Welleke Club Bende Gai'. Dat zorgde ervoor dat Helmond Sport de Helmond Cup als eerste kreeg toebedeeld. 

De spelregels zijn vrij overzichtelijk: zodra de houder verliest, gaat de trofee over naar de tegenstander. Door de jaren heen maakte de Helmond Cup een reis door Nederland, Frankrijk, Oekraïne, Spanje, Rusland, Italië, Griekenland, Denemarken en Engeland.

Helmond Cup in Eindhoven

Ajax nam de Helmond Cup begin dit seizoen over door in de tweede voorronde van de Champions League te winnen van Sturm Graz. De Amsterdammers stonden de beker vervolgens niet meer af. Omdat PSV in het eigen Philips Stadion met 3-0 veel te sterk was voor Ajax, blijft de Helmond Cup in Eindhoven tot PSV weer verliest. 

PSV