Volledig scherm
Andrés Guardado mist een strafschop tegen Atlético Madrid. © PHOTO_NEWS

PSV in het hart geraakt door vormverlies Guardado en blessure Hendrix (video)

EINDHOVEN - Twee vedetten van de twee vorige seizoenen bij PSV maken op dit moment een matige indruk in Eindhoven. Over Luuk de Jong is al veel gezegd en geschreven, maar wat te denken van Andrés Guardado. Deze week zat hij na een praatsessie bij PSV een paar minuten – zoals wel vaker – op de bal en keek hij ogenschijnlijk wat vertwijfeld toe hoe Héctor Moreno, Santiago Arias en Gastón Pereiro de eerste rondo op het veld afwerkten.
De kwieke Mexicaan schonk Eindhoven met een gulle lach en bravoure twee landstitels en excelleerde op het internationale podium. Guardado (30) lijkt zijn enthousiasme een beetje kwijt en heeft de handen vol aan zichzelf. Twee jaar was hij de beste speler van de eredivisie en bestookte hij aan de bal de tegenstander met gifpijlen. Niet in de laatste fase, Guardado scoort immers weinig. Steeds vond hij de opening of verplaatste hij het spel zo venijnig dat anderen de pijlen konden afschieten.

Uit zijn duels en tackles sprak zoveel onverzettelijkheid dat hij PSV een onoverwinnelijke uitstraling bezorgde. En nu? Guardado was in te veel wedstrijden een onopvallende schakel, die sporadisch de bal nog op de stropdas weet te leggen. De felheid is weg en dat was ook al zo voor het geprul van PSV bij Sparta, afgelopen dinsdag. Cocu vond Guardado overigens een lichtpunt in dat duel. „Hij heeft na de zomer ook een aantal blessures gehad”, stipte de trainer aan.

Guardado heeft het dit seizoen nog niet en dat is misschien wel de grootste tegenvaller voor PSV. Uit alle interne lijstjes blijkt dat zijn conditie op peil is, maar in wedstrijden is te zien dat de jonge vader na een vermoeiende zomer en kwetsuren met een gebrek aan ritme kampt. Guardado is niet bezig met een transfer of geïrriteerd over niet-deelname aan de Olympische Spelen, zoals buitenlandse tongen beweren. Er was in de zomer belangstelling voor hem uit de Verenigde Staten, maar die is in overleg tussen Guardado en PSV terzijde geschoven. Tot wedstrijd 34 in de eredivisie is een transfer niet aan de orde. Meer rust tijdens interlandperiodes zou hem wellicht terug op niveau moeten brengen.

Het is veelzeggend dat Stijn Schaars, die deze zomer begrijpelijkerwijs voor hem moest wijken bij PSV, nu in bijna alle lijstjes het spelersklassement in de eredivisie aanvoert. PSV koerste bij de samenstelling van de selectie in juli op de klasse van Guardado en het aanstormende talent Jorrit Hendrix. Een blessure bij de jongeling uit eigen stal en vormverlies bij de Mexicaan hebben PSV in het hart geraakt. Cocu probeerde het tegen Heracles met Siem de Jong op die positie, maar die voelde zich op die plek net zo ongelukkig als Jeroen Zoet in de spits. Davy Pröpper leek bij absentie van Guardado de beste optie en bleef dit seizoen lang overeind, maar oogt inmiddels ook vermoeid.

Cocu geeft aan dat Guardado weer een reeks van wedstrijden nodig heeft, om zijn niveau terug te krijgen. "Dat zal uiteindelijk ook voor Siem de Jong gelden."

Niet alleen Luuk de Jong kampt bij PSV met vormverlies, ook Andrés Guardado kan dit seizoen nog niet brengen wat hem vorig seizoen wel lukte. Phillip Cocu wijt het aan een gebrek aan wedstrijdritme.

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (39%)
  • Nee (11%)
  • Te vroeg om te zeggen (49%)
1011 stemmen