Volledig scherm
Marcel Brands (links) en Toon Gerbrands (rechts) © pro shots

PSV: Investeren in voetbal en schulden nog verder verlagen

EINDHOVEN - Investeren in voetbal en de schulden verlagen. Dat zijn zaken die algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV na de presentatie van het jaarverslag over seizoen 2015-2016 aanstipt als thema's.


"Wij hebben flink geïnvesteerd in de wetenschap dat er forse inkomsten aan zaten te komen. Het zijn ingecalculeerde en beheersbare risico's die we nemen", aldus de topman van PSV. "Er zijn kosten gemaakt met het doel om prestaties te leveren. We investeren in voetbal. Onder meer de huur van Maxime Lestienne en Marco van Ginkel gingen door in de wetenschap dat we Champions League-geld te besteden hadden. Was dat niet zo, dan hadden we andere overwegingen gemaakt. We wegen alles af aan de hand van verwachte inkomsten en kunnen kosten ook weer snel verlagen, indien nodig. Het huren van spelers kan mede daarom voor ons interessant zijn."

Kostenposten
Tekengelden, afwaarderingen en fiscale naheffingen namen vorig jaar een flinke hap uit de PSV-winst, die ruim 4 miljoen euro bedroeg. PSV nam zo'n beetje alle kostenposten die het nu al kon nemen om de winst maar zo laag mogelijk te houden. De club wil, net als ieder ander bedrijf, zo min mogelijk vennootschapsbelasting betalen.

Schulden
Gerbrands stipte ook nog aan dat PSV hard werkt aan het verlagen van de schulden, waardoor de rentelasten afnemen. "Iedereen kent dat gevoel", aldus Gerbrands. "Het zit een stuk lekkerder wanneer je helemaal schuldenvrij in je huis zit." De club sloot eerder dit jaar een mega-deal met vijf investeerders en kan voor investeringen in bijvoorbeeld onroerend goed putten uit een pot van 30 miljoen euro. Een nieuw stadion is op korte termijn zeker niet aan de orde, benadrukte de topman. Qua inkomsten kan PSV daardoor niet enorm groeien. Vooral op het veld (via Champions League-gelden) zijn de grootste financiële winsten te boeken.

PSV