Volledig scherm
Marco van Ginkel en Luuk de Jong vieren feest met het uitvak van PSV, terwijl de rest van PSV in Zwolle over elkaar heen rolt. © ANP

PSV is dé kunstgraskampioen van Nederland

PSV wacht na de kunstgraskraker van afgelopen zondag in Zwolle komend weekend opnieuw een 'plastic duel'. Op het veld van Excelsior kan de ploeg van Phillip Cocu voor de negende keer op rij winnen en zoals het er nu naar uitziet, kan die jacht starten met een compleet fitte selectie. Excelsior is momenteel de favoriete uit-tegenstander van PSV. Met zes uitzeges op rij hebben de Eindhovenaren op Woudestein de langste reeks overwinningen staan. 

Waar veel ploegen in de hoogste afdeling ploeteren en harken op kunstgrasvelden en er gemiddeld fors meer punten verspelen dan in andere uitwedstrijden, is PSV een van de uitzonderingen op de regel. In de laatste elf wedstrijden in de eredivisie liet het team op imitatiesprieten maar vier punten liggen, via twee gelijke spelen. De afgelopen twintig duels pakte PSV liefst 49 punten op kunstgras. Dat is gemiddeld 2,45 punten per duel en dat moyenne ligt zelfs hoger dan het totaal aantal punten dat PSV sinds 1 januari 2014 gemiddeld per wedstrijd pakt (2,38 punten per duel). Van de topploegen levert vooral Feyenoord de laatste jaren erg veel in op kunstgras (32 punten in de laatste 20 duels) en Ajax blijft met 44 punten uit 20 ontmoetingen redelijk in het spoor van PSV.

Wennen

Waarom het op kunstgras de laatste twee jaar vaak lukt om te winnen, kon Cocu dinsdag niet volledig verklaren. ,,We proberen wel voor elk duel goed te wennen aan de ondergrond. Dat doen we door de twee laatste trainingen altijd een substantieel deel van de tijd op kunstgras te werken. Het is niet altijd gemakkelijk om de ondergrond na te bootsen omdat de kunstgrasvelden in de eredivisie nogal verschillen. Bij PEC Zwolle rolde de bal zondag door de nattigheid prima, maar bij Excelsior ligt het er minder goed bij en kunnen de omstandigheden weer heel anders zijn."

Volledig scherm
In september 2015 ging PSV voor het laatst onderuit op kunstgras, bij Heracles Almelo: 2-1. © ANP Pro Shots
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV