Volledig scherm
Toon Gerbrands en Marcel Brands, directeuren van PSV. © Ed van de Pol

PSV is een club van excuses geworden

EINDHOVEN - Bij PSV wordt ieder woordje in de krant, op internetsites of op Twitter door de leiding uitgespeld. Hoezeer men ook anders wil doen geloven, keer op keer blijkt hoe goed de directie leest wat er precies in de media met de eigen drie letters verschijnt.  En vooral ook hoe gevoelig dat kan liggen. 

Algemeen directeur Toon Gerbrands was donderdagavond geïrriteerd. PSV is er niet in geslaagd om een linksback aan te trekken en de top heeft daardoor gezichtsverlies geleden, is het oordeel voor de leiding van PSV bij het Eindhovens Dagblad. Iedereen wist al meer dan een jaar dat Jetro Willems zou kunnen vertrekken en het is de directie, ondanks verwoede pogingen, niet gelukt om voor hem een directe vervanger in te lijven. Gerbrands liet weten het verdict van het ED niet te waarderen, vooral omdat PSV de krant in de gelegenheid had gesteld om te luisteren naar de argumenten van PSV. En het ED had het oordeel al klaar, alvorens daarnaar te luisteren. Dat oordeel hield overigens ook in dat PSV begrijpelijkerwijs geen paniekvoetbal wil spelen of aan symboolpolitiek wil doen. De club haalt geen spelers om maar wat te halen en wat strooigoed aan de achterban te gunnen, wat in het verleden nog wel eens gebeurde. Daar werd nogal snel overheen gelezen, zo leek het. 

Volledig scherm
Douglas Santos © HSV

Zonneklaar

Maar toch. Weken riep de clubleiding dat er hoe dan ook een nieuwe linksback bij zou komen en ook trainer Phillip Cocu was daarover zonneklaar in zijn persconferenties. Cocu is altijd het toonbeeld van voorzichtigheid, maar rekende overduidelijk op de komst van een nieuwe speler. Nu het feest niet doorging, werd de directie nog even herinnerd aan alle uitspraken van afgelopen week. Er was een plan-A (Santos) en mocht dat niet doorgaan, dan was er altijd nog plan-B (Büttner dus) of plan-C (vermoedelijk Van Aanholt of Lumor) voor een versterking op links in de defensie. Aan de eindstreep staat PSV echter met lege handen en is de selectie op papier verzwakt. De conclusie kan dan niet anders zijn dan dat de leiding op dit punt heeft gefaald, hoewel er met Hirving Lozano, Derrick Luckassen en Marco van Ginkel in een eerdere fase wél tijdig versterkingen zijn gehaald. 

Sneeuwwitje

In Eindhoven kijkt men echter het liefst in spiegels van hetzelfde merk als die van de boze stiefmoeder van Sneeuwwitje. Externe oordelen gelden niet als erg waardevol en worden soms als hinderlijk, stemmingmakerij of zelfs 'supporter-achtig' gezien, omdat alleen de binnenwereld weet wat er echt speelt. De paradox is dat PSV zich juist wil profileren als een transparante club. Dat is ook vaak zo en PSV treedt vaker dan veel andere clubs naar buiten, maar wil dan wel de regie houden over wat wel en niet naar buiten komt. En wie dan toch met een portie kritiek komt, wordt er even fijntjes aan herinnerd hoe bijzonder het is dat PSV regelmatig tekst en uitleg geeft. 

Volledig scherm
Jetro Willems nam deze zomer afscheid bij PSV. © Rik Elfrink

Concurrentievoordeel

Veel PSV-volgers zijn niet vergeten dat Gerbrands in april nog riep dat er voor PSV een concurrentievoordeel richting dit seizoen was omdat PSV eerder uitgespeeld was dan Ajax en Feyenoord. Ook bij die ploegen is tot 31 augustus lang niet alles goed gegaan, maar op de slotdag van de transfermarkt bleek het echter in Eindhoven veel onrustiger dan in de Randstad. Dat had externe en voor PSV onbeheersbare oorzaken, zoals de biedingen op bijvoorbeeld Steven Bergwijn en Jürgen Locadia, maar PSV had de eigen zaken ook niet op orde. Dat de transfer van Luuk de Jong naar Bordeaux klapte, konden de Eindhovenaren niet voorzien. Anderzijds wedde men ook weken op het verkeerde paard, in de persoon van Douglas Santos. Aan de eindstreep staat er nu geen linksback en het enige oordeel kan dan zijn dat PSV een jas heeft uitgedaan. Het verlies van Guardado, Siem de Jong, Zinchenko, Moreno, Willems, Pasveer en Pröpper wordt opgevangen door de komst van Luckassen, Room en Lozano. Daarnaast is er talentvolle jeugd doorgeschoven, die nu wel kansen moet krijgen.  

Volledig scherm
Kenneth Paal krijgt de kans bij PSV. © ANP Pro Shots

Sterren

Welke consequenties het falen in de slotfase van de transfermarkt heeft, staat nog in de sterren geschreven. PSV heeft op papier kwaliteit ingeleverd, maar in de eredivisie kan veel. Heel veel. Het dwingt de ploeg tot creativiteit. Wie weet wordt Kenneth Paal wel de revelatie van het seizoen. Misschien gaat Jürgen Locadia wel een topseizoen draaien en wie weet is Luuk de Jong uiteindelijk van enorme waarde als pinchhitter. We gaan het allemaal zien. De leiding van PSV blinkt voorlopig echter vooral uit in het zoeken van excuses en is snel verongelijkt. Wie het oordeel van de buitenwacht niet maatgevend vindt, hoeft er ook niet boos om te worden. Een tijdje terug speelde ook al zoiets. De fans van Osijek zouden zijn opgehitst omdat een verslaggever van het ED in een interview had verklaard nog nooit van die club te hebben gehoord. Het idee alleen al...... PSV wil geen club van excuses zijn, maar lijkt ze soms toch echt te zoeken.  

Knollen voor citroenen

Ondertussen vallen de resultaten in Eindhoven al een tijd tegen. Ja, PSV staat na drie wedstrijden bovenaan en heeft in de competitie een goede start gemaakt. Vorig seizoen won de club echter niets van importantie en ook dit prille voetbaljaar is met de Europese uitschakeling een historisch dieptepunt bereikt. Regionale media wordt verweten 'supporter-achtig' te schrijven en oordelen. De gemiddelde PSV-fan is, los van alle emoties, niet tevreden over het verloop van de afgelopen transferperiode en laat zich geen knollen voor citroenen verkopen. Ook met wat zakelijke afstand valt voor de zorgen over de kwaliteit van de selectie best begrip op te brengen. 

PSV blonk na een goede start niet uit in doortastendheid op de transfermarkt, maar wil daar liever niet aan herinnerd worden. Mocht Phillip Cocu er niet in slagen om opnieuw de landstitel te veroveren, dan kan het zaadje daarvoor in deze maanden zomaar eens geplant zijn. En lukt het wel, dan heeft PSV dat gedaan ondanks een hiaat in de defensie. De gang van zaken in de afgelopen maanden is in ieder geval, op zijn zachtst gezegd, curieus te noemen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV