Volledig scherm
Luuk de Jong donderdag in Eindhoven, bij de eerste training van PSV in 2018. © ANP

PSV kan het geld goed gebruiken, maar houdt De Jong liever nog even

Luuk de Jong staat op het punt om in de eredivisie toe te treden tot een select gezelschap van (nu nog) 61 mannen die in hun carrière honderd competitiegoals of meer maakten. Van dit keurkorps voetbalt alleen Klaas-Jan Huntelaar (115 eredivisietreffers) nog in de Nederlandse competitie, bij Ajax. 

Bod

Als het aan PSV ligt, realiseert De Jong zijn mijlpaal snel en stijgt hij de komende maanden nog wat verder op de ranglijst. Daarna kan hij voor een redelijk bod wel weg. Directeur voetbalzaken Marcel Brands gaf donderdag aan op dit moment weinig trek te hebben in een verkoop van De Jong, die momenteel in de belangstelling van het Mexicaanse Club América staat. Nu Jürgen Locadia nog een aantal weken geblesseerd is, is de Achterhoeker bijna verzekerd van een basisplek bij PSV. Een vertrek naar Mexico komt Brands minder goed uit dan afgelopen zomer, toen Locadia nog de eerste nummer negen van de Eindhovenaren was. Nu al de druk volledig bij nieuweling Maximiliano Romero neerleggen, kan een risico zijn.

Loeren

Tijdens de eerste training van PSV van het nieuwe jaar maakte De Jong donderdag een gedreven indruk. Enkele honderden fans zagen de spits op De Herdgang sleuren en loeren op goals in een partijvorm en waren nieuwsgierig naar zijn commentaar, maar de spits wilde niet reageren op zijn Mexicaanse flirt. Volgens De Jong is alles wat er nu bekend is al geschreven en heeft het geen zin om daar nog eens over uit te wijden. Volgens Brands zijn er naast een paar oriënterende gesprekken nog geen onderhandelingen gevoerd. De Jong moet afwachten of Club América doorpakt en hoe PSV dan reageert. Willen de Mexicanen ongeveer 7 miljoen euro betalen en komen ze ook met De Jong zelf tot een akkoord, dan is er een gerede kans dat Brands en trainer Phillip Cocu toch hun fiat aan een transfer geven. In dat geval kunnen financiën de doorslag boven het sportieve PSV-plaatje geven. PSV heeft dit seizoen nog minstens een transfer van behoorlijke omvang nodig om uit zorgelijke rode cijfers te blijven, hoewel het water de club zeker niet aan de lippen staat. De afgelopen jaren is een flinke buffer opgebouwd en een eenmalig verlies is, zeker met de nodige transferinkomsten in het verschiet, geen onoverkomelijkheid. De transfer van Romero (die in totaal meer dan 10 miljoen euro kostte) drukt ook pas vanaf komend seizoen op de spaarpot van de Eindhovenaren.

Kopsterk

De carrière van De Jong bij PSV blijft een wonderbaarlijke. Na twee oogstjaren volgde vorig seizoen een enorme terugslag, die de in Eindhoven lang onaantastbare spits op de bank deed belanden. Hij vocht terug en stond de afgelopen maanden gewoon weer in de basis. PSV heeft in de persoon van Romero inmiddels dus wel de spreekwoordelijke nieuwe schoenen aangeschaft, maar weet ook dat bij een verkoop van De Jong een brok routine in een kampioensrace wegvalt. Bovendien geeft de kopsterke en loyale spits PSV de mogelijkheid om met tal van aanvallende concepten te schakelen, waarbij De Jong ook zelf op de bank kan terechtkomen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV