Volledig scherm
Jürgen Locadia blijft in ieder geval bij PSV. © ANP Pro Shots

PSV kan vanaf nu richting
volgend seizoen denken

EINDHOVEN - Terwijl de laatste overblijfselen van een verloren Eindhovens voetbaljaar nog wachten op consumptie, kan de leiding van PSV snel naar de boekhouder en de tekentafel. 

De financiële min na een pruljaar mag al voor de wedstrijden bij FC Groningen en thuis tegen PEC door de rekenmeesters in kaart worden gebracht. Het gaat om grof geld: PSV moet door het gemis aan Champions League-inkomsten zo'n 20 miljoen euro terug in de begroting. Minstens zo belangrijk is de reparatie van de huidige A-selectie, die er over ruim vier maanden totaal anders uit zal zien dan nu.

Volledig scherm
Joshua Brenet zal zijn kansen krijgen in het komende seizoen, Andrés Guardado vertrekt normaal gesproken. © ANP Pro Shots

PSV-Ajax was zondagmiddag geen wedstrijd waar de club, behoudens wat sportieve jolijt, veel mee kan. Het resultaat en de positieve uitstraling van de ploeg in de eerste helft suste wellicht de onrust bij een deel van de achterban. PSV kan daardoor zelf met wat minder paniekerige pottenkijkers evalueren, maar er blijft een klamme deken over het seizoen liggen. De club heeft in punten gemeten nog niet eens zo'n beroerd jaar, maar kan onmogelijk tevreden zijn over de gang van zaken. Daarvoor zijn de resultaten onder de streep simpelweg te matig. De disbalans in en stagnatie van de selectie, het gebrek aan doorstroming en de lankmoedige houding in te veel wedstrijden hebben de club opgebroken. Spelers geven aan dat nét het laatste beetje misschien ontbroken heeft en technisch manager Marcel Brands sprak eerder al over een gebrek aan honger. Een meer dan logische vraag daarbij is of deze technische staf er wel het uiterste uit heeft weten te halen.

Volledig scherm
PSV staat voor een evaluatie. Trainer Phillip Cocu zal met de clubleiding moeten bepalen wat er moet veranderen in zijn ploeg. © Jasper Ruhe

Het poneren van zo'n stelling betekent niet direct dat er bij PSV en masse koppen hoeven te rollen. Een harde en faire evaluatie is niettemin meer dan nodig en mag ook worden verwacht onder leiding van algemeen directeur Toon Gerbrands. Hij zette in 2013 bij AZ Gertjan Verbeek op straat, daags na een zege op PSV. Een bewijs dat Gerbrands in staat moet zijn om in te grijpen en bovenmatige tevredenheid na een verloren seizoen te lijf kan gaan. 

Evaluatie

Volledig scherm
Toon Gerbrands zal de evaluatie bij PSV moeten leiden. © Pro shots

PSV zal na een evaluatie ongetwijfeld aangeven dat de jeugd er 'nu echt aankomt', maar teert daarbij wel op namen die vier jaar geleden aansloten bij de A-ploeg. De talenten die zich daarna aandienden, hebben nog weinig indruk gemaakt of kansen gekregen. Daarbij speelt ook mee dat PSV dit seizoen heel weinig wedstrijden voortijdig op slot kon gooien. Daardoor was er voor trainer Phillip Cocu weinig ruimte om spelers hun debuut te laten maken. Er stonden zondag wel vier voetballers van eigen kweek in de basis, maar deze momentopname pakte door de blessure van Jetro Willems erg positief uit. 

Inpassen

Volledig scherm
Siem de Jong (rechts) gaat terug naar Newcastle United, Luuk de Jong heeft nog een contract tot 2020 bij PSV. © ANP Pro Shots

Het inpassen van jeugd zal ook noodzakelijk zijn omdat PSV voorlopig een stap terug moet doen in het kostenpatroon. De afgelopen jaren kon de ploeg het nodige geld steken in het huren van bijvoorbeeld Maxime Lestienne, Siem de Jong en Marco van Ginkel en vanaf juli moet hier kritischer naar gekeken worden. Terwijl de ploeg genoegen moet nemen met Europa League-voetbal, moet de selectie weer toegroeien naar een niveau waarmee de groepsfase van de Champions League kan worden bereikt. Dat gaat niet meevallen. De eredivisiekampioen van seizoen 2017-2018 is namelijk niet verzekerd van de miljoenenbonus uit het UEFA-toernooi. Daarvoor moeten eerst twee voorrondes winnend worden afgesloten.

Vastklampen

PSV kan zich misschien vastklampen aan de ontwikkelingen in de zomer van 2014, toen de club ook in de koker zat voor de derde voorronde van de Europa League. In dat jaar wist de ploeg zich onder meer te versterken met een op revanche beluste Luuk de Jong en vedette Andrés Guardado. De komst van dat tweetal bracht twee jaar veel teweeg, maar dit jaar was die impuls grotendeels uitgewerkt. 

PSV