Volledig scherm
Phillip Cocu moedigde zijn ploeg tegen Sparta aan en boekte ook in Rotterdam een zege met PSV. © Kay int Veen

PSV kan weer van week naar week leven

Na twee weken met een dubbel programma en nog elf duels in het vooruitzicht kon trainer Phillip Cocu bij PSV maandag de eerste tussenbalans na de winterstop opmaken. 

Uitgeschakeld in het bekertoernooi, maar in de competitie heeft zijn ploeg geen schade opgelopen. Wel nemen de fysieke klachten in Eindhoven toe en pas eind deze week is duidelijk hoe de selectie voor het thuisduel van zaterdag met sc Heerenveen eruit ziet. De ploeg kan de komende duels weer van week naar week leven, met alleen een wedstrijdmoment in het weekend.

Aanvoerder Marco van Ginkel startte maandag bij de warming up wel met de complete groep, maar hield de training daarna snel voor gezien. Na een korte loopsessie marcheerde hij naar binnen. Hij moet donderdag weer zo goed als volledig zien aan te sluiten, anders wordt het lastig om de strijd met de Friezen in de vorm van een basisplek te halen. Van Ginkel kampt al meerdere weken met knieklachten en PSV hoopt hem in de slotfase van het seizoen aan boord te hebben.

Lozano

Hirving Lozano ontbrak nog op het veld op De Herdgang nadat hij dit weekend uitviel in het duel met Sparta. Ook hij moet overmorgen terug zien te keren, al verwachtte PSV afgelopen weekend geen grote problemen. Ook Steven Bergwijn sloeg gisteren de training over. De doelpuntenmaker was tegen Sparta, waarin het opnieuw stroef ging, een welkome verrassing voor PSV.

Met 61 punten uit 23 duels is de ploeg van Cocu - in punten gemeten - aan een ongekend goed seizoen bezig en maar twee keer had PSV meer punten in deze fase van het eredivisiejaar. In het 'gouden' jaar 1987-1988 stond de teller op 63 punten en twee seizoenen ervoor zaten er 62 punten in de knip van PSV. Beide voetbaljaren leverden PSV de schaal op en dat gebeurde in vrijwel elk jaar waarin PSV in deze fase iets meer of minder dan zestig punten had.

Twee uitzonderingen? In seizoen 2009-2010 had PSV net als nu 61 punten na 23 duels en ging het in de eindfase nog helemaal mis. Ajax en latere kampioen FC Twente vochten om de hoofdprijs omdat PSV in de laatste elf duels liefst zestien punten liet liggen. Een derde plek restte de equipe van Fred Rutten.

Pijnlijk

Ook de ontknoping in seizoen 1992-1993 was een pijnlijke en bijzondere ervaring voor PSV, destijds getraind door Hans Westerhof. De ploeg gaf toen nog tien punten weg in de laatste vijf duels en moest het kampioenschap aan Feyenoord laten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV